Katholieke raad voor Israël wil ook Polen laten leren over jodendom

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De Katholieke raad voor Israël (KRI) gaat de komende jaren onder meer ijveren voor betere relaties tussen Poolse katholieken en joden, bijvoorbeeld door Poolse theologiedocenten en studenten uit te wisselen met Nederlandse.

Dat is een punt uit het nieuwe beleidsplan van de KRI dat gisteren in Haarlem werd gepresenteerd door de nieuwe KRI-voorzitter H.J. van Ogtrop. Deze volgde onlangs de Haagse oud-deken J. Kwaaitaal in die functie op. Van Ogtrop, plebaan (pastoor) van de r.-k. kathedraal Sint Bavo in Haarlem, heeft in katholieke kring al een lange staat van dienst voor wat betreft het bekend maken van de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament en van de katholieke liturgie.

Het nieuwe beleidsplan van de KRI, Omzien naar de toekomst, noemt de dialoog, liturgie en pastoraat, katechese en kadervorming, maatschappelijke actie en tenslotte publiciteit als zijn diverse werkterreinen waarop de raad actief wil zijn. Men richt zich daarbij vooral op 'intermediairen', professionele werkers en kerkelijke vrijwilligers, die op hun beurt het gebodene weer kunnen doorgeven.

Een voorgenomen project betreft rituelen en zegeningen, als heiliging van het hele leven binnenshuis, geïnspireerd op de joodse beracha (zegen).

Van Ogtrop verwees naar het recente ontwerp-document dat al is betiteld als de Vaticaanse schuldbelijdenis voor het antisemitisme. Nu is dit stuk weliswaar geen Vaticaans document, maar het is ook geen privé-ontboezeming, aldus Van Ogtrop. Hij noemt het een moedige aansporing om het antisemitisme in het eigen christelijk verleden krachtig te bestrijden. Het Vaticaan heeft, aldus Van Ogtrop, in het verleden het antisemitisme veroordeeld als iets dat geheel buiten de kerk en buiten de r.-k. theologie stond, maar hij ziet nu een verschuiving naar erkenning dat het een probleem binnen de kerk is.

De KRI, aldus Van Ogtrop, is ervoor om met zijn projecten bij te dragen aan de praktische bewustwording van deze inzichten bij katholieken. Hij wil daarvoor een 'veldwerker' aantrekken, als een tweede betaalde kracht, naast de huidige studiesecretaris. In zijn ogen is dat in vergelijking met hervormden en gereformeerden nog steeds een bescheiden professionele bezetting voor de verhouding kerk en Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden