Paradise Papers

Katholieke orde zat ook in belastingparadijzen

Paradise Papers religie Beeld Brechtje Rood
Paradise Papers religieBeeld Brechtje Rood

Achter het omstreden Legioen van Christus gaat een geheim netwerk van brievenbusondernemingen schuil.

Het Legioen van Christus, een zeer conservatieve rooms-katholieke beweging die steun genoot van paus Johannes Paulus II, beheerde zijn financiën via een geheim netwerk van bedrijven in belastingparadijzen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mexicaanse weekblad Proceso en de Irish Times naar de Paradise Papers. De oprichter en voormalig leider van het legioen, Marcial Maciel Degollado, maakte zich jarenlang schuldig aan seksueel misbruik van kinderen. Volgens de Irish Times gebruikte Maciel zijn fortuin om invloed te kopen in het Vaticaan.

Het Legioen werd in 1941 gesticht in Mexico en groeide uit tot een mondiaal netwerk met kerken, seminariums, scholen en universiteiten in zestien landen. Het zwaartepunt van de beweging ligt in Mexico en de Verenigde Staten, maar het Legioen heeft ook afdelingen in Italië, Ierland en Spanje. Ook waren er twee priesters van het Legioen een aantal jaren actief vanuit Heerlen. Volgens de website van het Legioen leidt het wereldwijd jaarlijks meer dan 100.000 gelovigen op.

Brievenbusnetwerk

Achter dit religieuze netwerk van kerken en seminaries gaat een tot nog toe onbekend netwerk van brievenbusondernemingen schuil, dat strekt van Bermuda tot de Bahama’s en van de Britse Maagdeneilanden tot Amsterdam. Met deze brievenbussen beheerde het Legioen jarenlang zijn inkomsten, waaronder collegegelden en donaties. Op het hoogtepunt zou het Legioen een jaarlijks budget hebben gehad van 559 miljoen euro en bezittingen van zo’n 860 miljoen, stelt de Ierse krant.

Advieskantoor Appleby, wiens administratie naar buiten kwam in de Paradise Papers, beheerde twee bedrijven op Bermuda voor de omstreden beweging: ‘International Volunteer Services’ en ‘The Society for Better Education’. Daarnaast had het Legioen bedrijven en fondsen op de Maagdeneilanden en Jersey en in de Amerikaanse staat Delaware. Een van de bedrijven op Bermuda had een bankrekening bij CitiBank in New York. Het is onduidelijk of geld uit deze bedrijven is gebruikt om betalingen te doen aan het Vaticaan.

Maciel, de oprichter en voormalig leider van het Legioen, is de uiteindelijke eigenaar van deze bedrijven. Volgens de Mexicaanse journalist Raúl Olmos, die onderzoek deed naar de financiën van het Legioen, wisten alleen Maciel en een kleine kring van priesters om hem heen van het bestaan van dit bedrijvennetwerk.

Luxe leven

Maciel leidde tot zijn dood in 2008 een luxe leven. Hij bezat verschillende villa’s en wanneer hij op reis ging nam hij tienduizenden dollars in cash mee. Volgens de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik van de katholieke kerk heeft Maciel zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van seminaristen. Dat rapport kwam pas in 2010, twee jaar na Maciels dood, naar buiten. Tot een veroordeling bij de rechtbank is het nooit gekomen.

Dankzij ‘strategische donaties’ aan leden van het Vaticaan zou Maciel jarenlang pauselijke steun hebben genoten, ondanks het feit dat er steeds meer verhalen naar buiten kwamen van kinderen die door hem waren misbruikt. Maciel bezette hoge posten binnen het Vaticaan, onder meer als permanent adviseur voor de Congregatie voor de Clerus, die verantwoordelijk is voor de opvoeding van katholieke gelovigen.

Paus Johannes Paulus II en andere hooggeplaatste priesters in het Vaticaan bleven Maciel steunen terwijl een onderzoek liep naar seksueel misbruik in het Legioen. Dit onderzoek werd onder leiding van kardinaal en latere paus Joseph Ratzinger uitgevoerd door de Congregatie voor de Geloofsleer, een afdeling van het Vaticaan die onder meer belast is met onderzoek naar seksueel misbruik.

Pas toen paus Johannes Paulus II overleed en Ratzinger hem opvolgde, verloor Maciel zijn steun van het Vaticaan. In 2010 concludeerde de Congregatie voor de Geloofsleer dat Maciel een crimineel leven had geleid en zich gedurende meer dan vijftig jaar schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. Ook andere leden van het Legioen zouden kinderen hebben misbruikt. Het Legioen werd onder curatele geplaatst en ‘geschoond’. In deze periode zijn ook de bedrijven in belastingparadijzen opgeheven. Geen enkel lid van het Legioen is veroordeeld voor seksueel misbruik.

Het Legioen van Christus heeft ook twee stichtingen en een vennootschap in Nederland die staan ingeschreven op het adres van een Amsterdams trustkantoor. Volgens de Mexicaanse journalist Olmos worden deze entiteiten gebruikt om subsidies en donaties te beheren. In tegenstelling tot de andere bedrijven van het Legioen zijn deze Nederlandse ondernemingen nog steeds actief.

De afgelopen week publiceerde Trouw meer bevindingen uit de Paradise Papers. Bekijk het dossier voor nieuws en achtergronden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden