Katholieke nieuwtjes met zelfspot

Het moet een soort mengelmoes worden van ’RTL Boulevard’ met ’Hart van Nederland’, maar dan over de rooms-katholieke kerk. Internetondernemer Eric van den Berg lanceerde gisteren met religiejournalist Peter van Zoest de internetsite rkboulevard.nl met ’kerknieuws light’: de laatste lichte katholieke nieuwtjes en kerkelijke roddels. Van den Berg licht toe.

Nynke Sietsma

Kerknieuws light? Valt er wel wat te roddelen over de katholieke kerk?

„Het zijn meer opmerkelijke kleine nieuwtjes die we plaatsen dan achterklap. We gaan niet roddelen over wie de opvolger van bisschop Ad van Luyn – die dinsdag 75 jaar werd en met pensioen mag – zou kunnen worden. We nemen ook geen personen op de hak. Maar het zou wel leuk zijn om bijvoorbeeld een interview te hebben met voetballer Wesley Sneijder die onlangs katholiek is geworden. Of met de geschorste ’oranjepastoor’ Paul Vlaar uit Obdam.”

De rooms-katholieke kerk zit door de beschuldigingen van seksueel misbruik in zwaar weer. Is het daarom dat jullie met licht verteerbare katholieke nieuwtjes willen komen?

„Ook. Maar ook zien wij op internet, op Twitter en Facebook, dat veel katholieken heel serieus met hun geloof omgaan. Zo zwaar, dat mag best een tandje lichter. Je kunt het geloof ook op een goede manier brengen, die bij deze tijd past. Geloof hoeft niet alleen maar serieus te zijn. Er is ook behoefte aan verstrooiing. De rooms-katholieke kerk is ook gewoon ontzettend grappig.”

Maakt u het rooms-katholieke geloof op deze manier niet clownesk?

„Dat denken wij niet. We steken niet de draak met het geloof, het is met zelfspot. Lichtheid maakt het gemakkelijker om het over zware onderwerpen te hebben. Ik zie het rooms-katholieke geloof als een geloof met vijf zintuigen. Eerst ga je naar de kerk en daarna gaat het lekker door in het café. Het houdt niet op bij de kerk. In een geloof met vijf zintuigen zitten ook kwinkslagen. Misschien heeft dat met een Brabantse manier van geloven te maken. Humor zit in het leven en in de kerk.”

Noem eens een licht verteerbaar katholiek nieuwtje?

„Dieven probeerden de relieken te stelen van de superpopulaire Italiaanse pater Pio. Het ging die dieven helemaal niet om de heilige relieken, maar om het goud waarin ze werden bewaard. Wat dan grappig is: pater Pio is zo beroemd, die heeft een eigen televisiekanaal. De directeur van het station zei: ’Ze hadden beter naar het graf van Pio’s broer kunnen gaan. Daar ligt veel meer goud.’”

Geestig.

„Dit soort berichtjes kan bijdragen aan een kerk die niet louter een zwarte pagina is. Ondanks alle negativiteit van de laatste tijd: het katholicisme is een blij geloof.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden