Katholieke kerk VS hield meer dan 500 namen van ontuchtplegers achter

Aartsbisschop Blase Cupich van Chicago (links) in een kathedraal in de stad. Beeld AFP
Aartsbisschop Blase Cupich van Chicago (links) in een kathedraal in de stad.Beeld AFP

De katholieke kerk in de Amerikaanse staat Illinois heeft de namen van zeker vijfhonderd priesters en andere geestelijken achtergehouden die zijn beschuldigd van ontucht met minderjarigen. Dat staat in een rapport dat de hoofdaanklager van de staat woensdag heeft gepresenteerd.

Er was eerder een lijst vrijgegeven met daarop 185 namen van mensen die beschuldigd waren van seksueel misbruik van kinderen. Minstens vijfhonderd andere namen werden achtergehouden. In totaal gaat het om meer dan 700 geestelijken aan wiens adres de beschuldigingen geloofwaardig worden geacht.

Er is vanuit de kerk niet genoeg gedaan om beschuldigingen van misbruik te onderzoeken, aldus het rapport. De politie en de Kinderbescherming werden in veel gevallen niet op de hoogte gebracht. Het is dan ook onduidelijk of het misbruik werd genegeerd, of zelfs door hooggeplaatste geestelijken onder het tapijt werd geveegd.

De kerk in Illinois is niet in staat om zichzelf onder de loep te nemen, schrijft procureur-generaal Lisa Madigan, en is dan ook niet de aangewezen partij om de ‘crisis rondom seksueel misbruik door geestelijken’ op te lossen. Madigan begon haar onderzoek, nadat een soortgelijk onderzoek in de staat Pennsylvania had uitgewezen dat de kerk daar duizenden gevallen van seksueel misbruik onder het tapijt had geveegd. De vierde termijn van Madigan eindigt binnenkort, maar haar opvolger heeft laten weten haar werk voort te zullen zetten.

Blase Cupich, aartsbisschop van de stad Chicago en een vertrouweling van paus Franciscus, biedt namens de kerk zijn excuses aan slachtoffers aan. Hij praat samen met tientallen andere bisschoppen in februari met de paus over misbruik binnen de kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden