Katharina Wagner schuift 'Ringetje' van haar vinger af

Officieel duurt het nog anderhalve maand, maar het grote Wagner-jaar 2013 lijkt al te zijn begonnen. Stapels boeken, immense cd-boxen, nieuwe ensceneringen van zijn opera's, het kan niet op. We zullen weten dat 's werelds meest controversiële componist in 1813 werd geboren.

In het Amsterdamse Muziektheater begon donderdagavond met 'Das Rheingold' de langzame opbouw naar een nieuwe complete 'Der Ring des Nibelungen' in januari 2014. Over die voorstelling leest u maandag in deze krant.

Maar ook elders is de rijngoudkoorts heftig opgelaaid. Ieder zichzelf respecterend operahuis wil wel zo'n 'Ring' binnen de eigen muren hebben. Wagner-liefhebbers kunnen bij wijze van spreken een heel jaar lang over de wereld zwerven om ergens zo'n 'Ring'-cyclus mee te pikken. Even was de Wagner-goegemeente bang dat Katharina Wagner, het alom gevreesde arrière-petit-enfant terrible van de componist, de 'Ring' in Bayreuth zou gaan regisseren, maar er werd opgelucht ademgehaald toen bleek dat ze daar nog even mee wacht. Na de zeperd die zij in Bayreuth haalde met een totaal mislukte 'Die Meistersinger von Nürnberg' komt ze in het Festspielhaus pas in 2015 terug met een nieuwe productie, en wel 'Tristan und Isolde' waarin Eva-Maria Westbroek Isolde zingt.

Voor het onlangs ingrijpend gerenoveerde Teatro Colón in Buenos Aires, één van de roemruchtste operatheaters ter wereld, zou de achterkleindochter van Wagner wél een ingedikte 'Ring' regisseren. De circa zestien uur die het uitvoeren van een complete 'Ring' vergt, werden door de Duitse componist Cord Garben teruggebracht tot slechts zeven uur. Een compacte 'Ring' voor op één dag, zonder overbodige ballast.

Maar dit 'Ringetje' - première op 27 november - gaat niet door, althans niet in de oorsponkelijke opzet. Katharina Wagner schoof het fluks van haar vinger toen ze eind oktober in Buenos Aires aankwam voor de repetities en daar, naar eigen zeggen, een chaos aantrof. Ze vertrok nog dezelfde dag terug naar Bayreuth.

In Buenos Aires vertellen ze een ander verhaal. De verkoop voor de vier voorstellingen van 'El anillo del Nibelungo' viel dramatisch tegen. Van de vier geplande voorstellingen zijn er twee geschrapt, en voor de overige twee is nog niet de helft van het aantal kaarten verkocht. De slechte verhalen over Katharina's producties hebben kennelijk ook de Argentijnse hoofdstad bereikt.

En, zeggen ze daar, Katharina had op 11 november een lucratieve opdracht voor automerk Audi, hoofdsponsor van het festival in Bayreuth. Het kwam haar dus eigenlijk wel goed uit om de 'Ring' terug te geven. De première gaat over tien dagen gewoon door, met een andere regisseur, en een andere dirigent, want ook die vertrok. De vloek van de ring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden