Katharina 'Het temmen van de feeks' Halina Reijn

Petruchio weet de felle Katharina te veroveren door haar slecht te behandelen als toekomstige echtgenoot. Halina Reijn speelde Katharina in 2005 bij Toneelgroep Amsterdam.

Ik wilde Katharina al spelen sinds ik op mijn elfde op de theatervooropleiding een versie van 'De getemde feeks' opvoerde. Ik vond die tekst toen al te gek. Het leek me fantastisch als er een grote, sterke man zou komen om me mee te nemen en daar hoop ik nog steeds op. De controverse van het stuk, waarin een brutale vrouw getemd wordt door een sterke man, vond ik toen en vind ik nu nog steeds aantrekkelijk. Seksualiteit en macht zijn nu eenmaal met elkaar verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van '50 Shades of Grey'. Het is die immoraliteit die Shakespeare toont die zijn stukken zo mooi maakt. Het is niet voor niets dat populaire tv-series met immorele hoofdpersonen zoals 'Breaking Bad' en 'House of Cards' Shakespeareaanse trekjes hebben. Die donkere kanten en interne tegenstrijdigheden trekken aan, omdat daarin een waarheid over de mens verscholen zit.

De interne tegenstrijdigheid is ook de aantrekkelijkheid van Katharina. Zij heeft iedereen in haar macht. Haar vader is bang voor haar, haar zusje haat haar. Het is een stoer ADHD-meisje dat communiceert via het gevecht. Het is leuk om iemand te spelen die zich niet aan codes wil houden en onaangepast gedrag vertoont. Ik vind het als actrice interessanter om ook de andere kanten van een personage te tonen: ze is ook een kwetsbaar vogeltje, dat mooi en aardig gevonden wil worden.

In de laatste controversiële monoloog geeft Katharina zich over aan haar man. Toen we de voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam speelden, ging het voor ons niet per se over gehoorzaamheid, maar meer over het volledig opgaan in de ander. Daarmee ging het vooral ook over de liefde en de machtsrelaties die daarin een rol spelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden