Katalinic hoopt op een lange zit

NOORDWIJK, EGMOND - In de periode dat hij nog actief was tussen de palen werd hij 'de gokker' genoemd. Vandaag zal Ivan Katalinic, de coach van Hajduk Split zijn bijnaam geen eer aandoen. “We hebben negentig minuten”, lacht hij, “maar wat mij betreft worden het er honderdtwintig, gevolgd door een serie strafschoppen.”

Hajduk Split houdt domicilie in het appartementencomplex Huis ter Duin in Noordwijk, de plek waar ook de Nederlandse selectie altijd bivakkeert ter voorbereiding op de interlands. “Om de rust”, verklaart Katalinic. “We wilden geen hotel in de stad, geen drukte van binnenlopende mensen.” Maar de keuze voor de relatief geïsoleerde locatie zal tevens ingegeven zijn door een ander motief. De discipline onder de Kroatische spelers baart Katalinic meer zorgen dan hem lief is. “Ik word er wekelijks mee geconfronteerd. Neem de eerste competitiewedstrijd na Hajduk-Ajax, tegen Zadar. Plotseling miste ik om allerlei onduidelijke redenen zeven man van het basiselftal. Er zijn geen afspraken te maken. Je maakt spelers duidelijk, dat ze om elf uur in bed horen te liggen en vervolgens hangen ze tot twee 's nachts rond in ontspanningsgelegenheden.”

Katalinic houdt nu al zijn hart vast voor het volgende competitieduel, de ontmoeting met FC Rijeka: “Een wedstrijd die, als het er op aan komt belangrijker is dan de confrontatie met Ajax. Verliezen we dit weekeinde, dan kunnen we de kampioensaspiraties laten varen. Bij een eventuele overrwinning tegen Ajax kan ik het gedrag van de voetballers al voorspellen. 'Ach, zondag is nog ver', hoor ik ze dan zeggen.”

Premies

Gelukkig bespeurt Katalinic meer zelfdiscipline bij zijn spelers op momenten dat de Champions League-carrousel draait. In de eerste plaats omdat er aanlokkelijke premies te verdienen zijn, maar ook vanwege de internationale exposure van het evenement. Katalinic: “Ik weet zeker dat de groep na dit seizoen weer de nodige mutaties ondergaat. In juli lopen van zes spelers de contracten af. Stimac, Asanovic, Pralija, Mornar, Gabric en Vucevic zijn al druk doende zich te oriënteren op de markt. Die heren is er alles aan gelegen tegen Ajax een goede beurt te maken.”

Daarom sluit de man die van 1970 tot 1980 het doel van Hajduk verdedigde niet uit dat zijn club deze zomer warme contacten zal onderhouden met de Europese voetbalmakelaars. “Split ligt in een relatief veilige zone. Voor wie de politieke situatie goed volgt, is er geen beletsel hier te spelen. Ook niet na het vertrek van een deel van Unprofor.”

Op de speelwijze van Hajduk in de heenwedstrijd kwam in Split aanvankelijk heel wat kritiek los. Katalinic: “Overal hoorde je 'Waarom hebben jullie zo verdedigend gespeeld?' Een domme vraag. Kom je er tegen Ajax uit, dan is het zo gebeurd. Pas twee dagen na de wedstrijd kwam het algemene besef, dat het resultaat niet zo gek was.”

De wijze lessen van landgenoot Otto Baric, de trainer van Austria Salzburg, zitten stevig in de hersenpan verankerd. Verdedigen loont en Katalinic zal - wetend dat van de aanvalslinie maar weinig dreiging uitgaat - niet schromen zijn elftal vol in de achteruit te zetten. Zijn ontzag voor Ajax is zo groot, dat hij een brutale prognose aandurft: “Als we Ajax verslaan, ligt de weg naar de finale voor ons open. Ajax is de beste club van Europa. Win je daarvan, dan hoef je voor niemand vrees te hebben.”

De ex-keeper dicht zijn team redelijke kansen toe (“Per slot van rekening staat in Amsterdam maar één club onder druk”), maar spreekt zijn zorgen uit over de schorsingen voor zijn club. Hibic was in Split niet van de partij, ditmaal mocht Butorovic achterblijven. Geen enkele deelnemer aan de kwartfinales heeft zo veel gele kaarten geïncasseerd als Hajduk Split. In de laatste zeven wedstrijden kregen de Kroaten 22 keer het geel en één maal rood voorgetoverd. Katalinic: “Trek je die lijn door, dan gaan er in het Olympisch Stadion weer minstens twee op de bon. Dat kan in de halve finale net te veel van het goede zijn.”

Op het veld van Zeevogels in Egmond heeft Louis van Gaal andere zorgen. Sinds gisteren kan definitief een streep getrokken worden door de naam van Van Vossen. De Zeeuw kampt met angina en is naar huis gestuurd. De plotselinge koortsaanval bespaart Ajax een gang naar de tuchtcommissie. Van Gaal: “Het beroep tegen de rode kaart van Peter - overgehouden aan de bekerwedstrijd tegen Utrecht - red. - is nu zinloos geworden.”

Van Vossen's concurrent, Marc Overmars, doet niet mee aan het ontspannen oefenpartijtje en wordt in een hoek van het veld onder handen genomen door hulptrainer Bobby Haarms. Na de korte test, blijkt de linkerspits weinig hinder te hebben ondervonden van de gekwetste pees in het bovenbeen. “Ik denk dat ik kan spelen”, meldt hij monter. Haarms (“Ik voorzie geen problemen”) is zelfs zekerder van zijn zaak, hetgeen impliceert dat eerste oproepkracht Van den Brom niet op een telefoontje hoeft te rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden