Kat-en-muisspel

Ik kende ze eigenlijk alleen van de tv: de enge mannetjes met zwarte vlaggen met de islamitische geloofsbelijdenis erop. Al rovend en moordend trekken ze door Syrië en Irak, terwijl ze alles op hun weg vernietigen. Hun doel: het stichten van een grote islamistische staat. We weten dat hun gedachtengoed inmiddels zijn weg naar Nederland heeft gevonden: al zeker honderd djihadisten zouden naar Syrië zijn getrokken om daar mee te vechten in de bloedige strijd tegen Assad. Maar ook dichter bij huis, bij de pro-Palestina-demonstratie in Den Haag, lieten Isis-aanhangers van zich horen. Toch was ik er nog nooit eentje in het wild tegengekomen.

Uit solidariteit met alle slachtoffers, maar ook uit nieuwsgierigheid naar wat ik aan Isis-aanhangers zou aantreffen, toog ik zondag naar de demonstratie in Rotterdam. De organisatie van het protest had de islamisten nog zo opgeroepen weg te blijven, maar extremisten staan er helaas niet bepaald om bekend te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Ze horen alleen het eigen gelijk. En dus stonden ook zij op het Schouwburgplein.

Het was een vervreemdende tegenstelling: de regenboogvlag met het woord 'peace' torende boven de menigte uit, maar ook de Surinaamse. Talloze Nederlandse, Turkse, Palestijnse en Marokkaanse vlaggen wapperden vrolijk in de wind. En dan die zo gevreesde zwarte. Drie stuks telde ik, terwijl ik dichterbij de dragers ervan probeerde te komen om een glimp van ze op te vangen.

De fanatiekste van het stel was klein van stuk en zag eruit als de Arabische equivalent van een skinhead. Met een vastberaden blik, strijddoek om het hoofd gebonden en vlag hoog wapperend, baande hij zich een weg door de menigte. Even weigerde de vlag dienst en rolde het stukje stof zich op om de stok. Gefrustreerd probeerde de extremist de vlag los te krijgen door de stok agressief heen en weer te schudden. Het lukte net op tijd, want vlak achter hem spoedde zich een fotograaf. Een foto van zo'n Isis-vlag met op de achtergrond al die Palestina-sympathisanten is natuurlijk prachtig. Dat scoort. Dat weet de fotograaf en dat weet de Isis-aanhanger. Daarom waren ze er allebei. Met echte interesse in de aanleiding voor het protest - meer dan duizend doden in de Gazastrook en het aanhoudende geweld in Israël/Palestina - had hun aanwezigheid niets te maken.

De islamisten zijn erbij gebaat het anti-moslimsentiment in Nederland te versterken en het wij-zij-gevoel te vergroten. Het maakt het winnen van zieltjes voor de eigen zaak makkelijker als je 'de Nederlander' als boosdoener kunt aanwijzen en je je daartegen kunt afzetten. Media spelen op hun beurt gretig in op het kat-en-muisspel, omdat het zulke fijne koppen oplevert. Dat het nog geen handjevol idioten op een demonstratie met 10.000 mensen betreft, wordt voor het gemak maar even vergeten. Het is win-win.

En de verliezers? Die zitten nog steeds gevangen in de oorlog tussen Hamas en Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden