Kasteel Biljoen woont als een sprookje

De stuc-zaal in Italiaanse stijl is met sponsjes schoongemaakt. Om afbrokkelen te voorkomen is het er 10 graden.

Als het sprookjesverblijf van Doornroosje. Rentmeester Willem van Vliet weet het niet beter te formuleren. Kasteel Biljoen in Velp bij Arnhem was eeuwen een mysterieus pand, publiek was niet welkom. Maar in 2009 deed de nieuwe eigenaar, Geldersch Landschap & Kasteelen, de deur eventjes open van het chateau waarvan het uitzonderlijke interieur origineel bewaard bleef. De belangstelling was groot. Dit weekeinde stonden opnieuw lange rijen. Nu is Biljoen klaar voor de nieuwe kasteelheer en -dame.

Ruim vier jaar heeft Geldersch Landschap & Kasteelen uitgetrokken voor de nieuwe bewoning van Biljoen. Want die nieuwe bewoning was verplicht. Dat bepaalde de vorige kasteeleigenaar Johan Lüps, die in 2006 overleed. De erfgoedstichting, die zorgt voor meer dan honderd natuurgebieden, kastelen en landgoederen, vond in het Amerikaans-Nederlandse echtpaar Heersink nieuwe bewoners. Samen hebben ze Biljoen met respect voor de geschiedenis bewoonbaar gemaakt. Zo zitten de nieuwe keukens niet vast aan de oude vloeren of muren.

"De familie Lüps heeft zo goed en kwaad als het ging Biljoen bewaard voor toekomstige generaties", zegt Van Vliet. "Zonder de historische context aan te tasten." Hij spreekt liever van consolideren dan van restaureren: het oorspronkelijke behouden door het schoon te maken en nieuwe voorzieningen vervangbaar te maken. Die mogen het imponerende interieur niet ruïneren. Zo is de afzuigkap in een kookeiland verwerkt. Het rijst omhoog uit het keukenblad.

De zeldzaam gave staat, de bewonersgeschiedenis (onder wie koningin Anna-Paulowna), de oude gobelins en de paleisachtige stuc-zaal maken Biljoen uniek. De grandeur is er on-Nederlands. Met engelengeduld maakten specialisten de wandtapijten schoon en brachten bladgoud aan op plafonds. De stuc-zaal in Italiaanse stijl is met sponsjes schoongemaakt. Om afbrokkelen te voorkomen is de temperatuur daar constant 10 graden Celsius.

"De nieuwe bewoners mogen die zaal niet gebruiken", zegt Van Vliet. Heersink is afkomstig uit een Nederlandse emigrantenfamilie. De kasteelheer is oogchirurg in de Verenigde Staten. Het echtpaar heeft inspraak, zoals bij de keuze van behang. Zolang het maar in stijl is. "Het is een familie met een hang naar het oude land", weet Van Vliet. Angst dat in de eetzaal een juskom tegen een wandkleed komt, is er niet. "Mijn ervaring is dat juist bewoners extra voorzichtig zijn."

Veel van de 32 kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen (40.000 donateurs) zijn vast bewoond. Enkele zijn geselecteerd voor publieksontvangst. De huurinkomsten zijn voor instandhouding van de landgoederen en kastelen.

Gaat Biljoen nu weer dicht voor bezoekers? Van Vliet: "We hebben afspraken over beperkte publieksopening. Zoals een keertje op Open Monumentendag."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden