Kastanjetaart

500 g kastanjes; 2 eieren; 70 g suiker; 100 g gemalen amandelen; 2 eiwitten; 30 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd; klontje boter; 500 g kastanjes; 6 eetlepels ahornsiroop; 1 dl melk; 200 g pure chocolade (minimaal 70 procent vaste cacaobestanddelen), in stukjes gebroken; scheutje cognac (desgewenst); 80 g boter; geconfijte citrusschilletjes; 1 eetlepel cacaopoeder

Vorige week vrijdag kwamen de zingende kinderen die ter gelegenheid van Halloween waren aangekondigd, bij ons niet langs de deur: het was de eerste dag van de stortregens die Frankrijk de afgelopen week teisterden. Het barre weer had ook zijn invloed op castagnades, de feesten rond de kastanjeoogst die nog op het programma stonden in de Ardèche (waar bijna de helft van de Franse kastanjeproductie vandaan komt). De proeverijen van verschillende soorten kastanjes en kastanjegerechten viel wat je noemt in het water, en leuk op een bankje zitten met een puntzak hete, gepofte kastanjes was er niet meer bij. Tot troost hebben we thuis maar een kastanjetaart gebakken, voor 4 personen, maar zo machtig dat er best een paar meer mensen van kunnen eten.

Kook de kastanjes 10 minuten in ruim water. Pel ze, kook ze weer 10 minuten. Giet ze af.

Verhit de oven tot 230°C. Vet een springvorm in. Klop de eieren los met de suiker en meng er het amandelmeel en het zelfrijzend bakmeel door. Laat de helft van de boter smelten en klop die door het mengsel.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf en schep ze door het beslag. Doe dat in de springvorm en laat het in het midden van de oven een kwartier bakken; temper de oven tot 200°C en laat het nog een kwartier bakken. Laat de taart afkoelen. Snijd hem horizontaal twee keer door.

Pureer de kastanjes met de siroop. Laat de helft van de chocola au bain marie smelten in de melk. Roer dit mengsel (en desgewenst de cognac) door de kastanjepuree. Laat de rest van de chocola met de rest van de boter au bain marie smelten.

Bestrijk de onderste en de middelste plak van de taart met de kastanjepuree en leg de drie plakken op elkaar. Bestrijk met de chocoladeboter, versier hem met citrusschilletjes en stuif er wat cacao over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden