Kastanjesoep met truffelolie

1 rode ui, 2 stengels bleekselderij, 1 teen knoflook, alles fijngehakt; 1 eetlepel fijngehakte tijm; 3 eetlepels boter; 400 g vacuümverpakte kastanjes of 1 blik ongezoete kastanjepuree; 0,5 dl cognac; 6 dl groentebouillon; 1 dl room; 50 g cantharellen; ½ eetlepel olijfolie; takjes tijm; truffelolie; peper en zout

Henja Schneider

Je kunt in dit seizoen niet in de Franse Cevennen zitten, over soepen praten en dan niet over kastanjesoep beginnen. Overal worden ‘castagnades’ georganiseerd en geheid dat er dan ook een vuur is waarboven een enorme ketel kastanjesoep staat of hangt te pruttelen. Dit jaar is het uitzonderlijk zacht weer, maar de winterse soep van kastanjes, worst uit Toulouse, gezouten spek, aardappelen, uien, wortels, meiraapjes en prei, plus natuurlijk zout en peper en laurier, wil er evengoed wel in. Ook de krantencornets met hete, gepofte kastanjes zijn populair.

Naast deze prettig landelijke manieren om kastanjes te eten, zijn er ook recepten die bij de feestelijkste gelegenheden bon ton zijn. Ik ga het nu niet over de marron glacé hebben, want dat is een van de lekkerste dingen die ik ken; maar het is ook een hels karwei om deze marrons glacés zelf op de juiste manier te maken. Als je ze vers proeft komen ze regelrecht uit het paradijs, dus laat u niet verleiden om, als u het geluk hebt om verse marrons glacés te krijgen of te kunnen kopen, deze tot nader order te bewaren. Ze zijn té lekker.

Maar goed, terug naar de soep. Ook daarvoor bestaan geraffineerde recepten, zoals voor deze kastanjesoep met cognac en truffelolie.

Verhit 2 eetlepels boter en laat hierin de ui, selderij, tijm en het knoflook, met het deksel op de pan, een minuut of tien zweten. Laat ze vervolgens zonder deksel even kleur krijgen.

Doe de kastanjes erbij en laat ze kort meestoven. Voeg de cognac toe en laat die kort inkoken. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de groenten gaar koken. Haal de takjes tijm uit de soep.

Mix de soep met de room en breng haar op smaak met peper en zout. Halveer de cantharellen en bak ze in 1 eetlepel boter goudbruin. Verdeel de soep over vier borden. Garneer ze met de cantharellen, takjes tijm en truffelolie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden