Kasparov: verkiezingen Rusland smerigste ooit

(Novum/Ap) - De verkiezingen die zondag in Rusland zijn gehouden, waren de 'smerigste' ooit. Dat heeft oppositieleider Garri Kasparov maandag gezegd op een persconferentie. Volgens de voormalig topschaker is zonneklaar dat 'de zogenaamde verkiezingen', die met bijna 65 procent van de stemmen werden gewonnen door de partij van president Vladimir Poetin, 'de meest oneerlijke en smerigste in de hele moderne geschiedenis van Rusland' waren.

Het was bij de verkiezingen slechts de vraag of de partij van Poetin, Verenigd Rusland, een grote, dan wel een overweldigende meerderheid zou halen. Met bijna 98 procent van de stemmen geteld stond Verenigd Rusland op 64,1 procent en de communisten op 11,6 procent, maakte de Centrale Kiescommissie maandag bekend. De opkomst bedroeg ongeveer 63 procent, vergeleken met 56 procent bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden.

"De verkiezingen bevestigden het belangrijkste uitgangspunt: dat Vladimir Poetin de nationale leider is, dat de bevolking zijn koers steunt en dat deze koers zal worden voortgezet", zei partijleider en parlementsvoorzitter Boris Gryzlov.

Kasparov, de leider van de oppositionele coalitie Ander Rusland, werd op 24 november gearresteerd bij een betoging en belandde vervolgens voor vijf dagen achter de tralies. Ander Rusland kreeg geen toestemming om mee te doen aan de verkiezingen.

Goran Lennmarker, voorzitter van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zei maandag dat de parlementsverkiezingen niet voldeden aan de democratische normen. Luc van den Brande, aanvoerder van een delegatie van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, stelde dat er van een echte scheiding tussen de machten in Rusland geen sprake is. De verkiezingen leken meer op een referendum over het beleid van president Vladimir Poetin dan op parlementsverkiezingen, zei hij. Het kantoor van de president en de president zelf hadden 'overweldigende invloed' op de campagne en er is misbruik gemaakt van regeringsmiddelen. Ook was de geheimhouding bij de verkiezingen niet overal gegarandeerd.

Verscheidene oppositieleiders hebben het Kremlin inmiddels van fraude beticht. De leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, noemde de verkiezingen 'de onverantwoordelijkste en smerigste' sinds de val van de Sovjetunie en partijfunctionarissen zeiden de uitslag te zullen aanvechten.

Het Kremlin presenteerde de verkiezingen als een referendum over Poetins bewind in de afgelopen acht jaar. Een duidelijke overwinning zou hem een mandaat geven om na zijn tweede termijn, die volgend jaar afloopt, op een of andere manier aan de macht te blijven. Poetin mag zich niet voor de derde keer kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij zet nu in op het premierschap, maar veel van zijn aanhangers zien in hem een toekomstige 'nationale leider', zonder duidelijk omschreven taken en bevoegdheden.

Op basis van de voorlopige uitslag krijgt Verenigd Rusland 315 van de 450 zetels in de Doema in handen. De communisten komen op iets meer dan vijftig zetels uit. Twee andere pro-Kremlinpartijen, de nationalistische Liberaal-Democratische Partij en het populistische Rechtvaardig Rusland, stonden op respectievelijk 8,2 procent en 7,6 procent en hebben dus ook de hoge kiesdrempel van 7 procent gehaald om in de Doema te komen. Dat betekent dat Andrej Loegovoj, hoofdverdachte in de vergiftigingsmoord op Kremlin-tegenstander Aleksandr Litvinenko in Londen, een zetel - en daarmee parlementaire onschendbaarheid - in de wacht heeft gesleept. Andere partijen kwamen niet aan de kiesdrempel. Twee liberale oppositiepartijen bleven steken op 2 of 3 procent van de stemmen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden