Kasparov heeft het peloton al verlaten

Dat Gary Kasparov zich bij tal van gelegenheden als een onverbeterlijke mopperkont gedraagt, is geen nieuws. De ene keer is het publiek te luidruchtig, dan weer deugt het aanvangstijdstip niet. En wanneer de toeschouwers de dagprijs voor de mooiste partij aan een concurrent gunnen, is Kasparovs drift nog amper in te tomen.

Eric Hornstra

Wijk aan Zee is de vorige twee jaar vaak genoeg getuige geweest van dergelijke toorn bij de Rus. Op het humeur van Gary Kasparov valt in deze editie echter nog niets aan te merken. De ex-wereldkampioen lijkt zich bewust van zijn bijzondere status. Hij en niemand anders is de publiekstrekker van het toernooi. Zelfs de kleinste details krijgen gewicht. Wanneer Kasparov bij het begin van een ronde nog spoorloos is, wordt er nerveus rondgekeken. En als de sterspeler enkele minuten te laat het gebouw betreedt, klinkt opgelucht 'Hij komt', alsof het de intocht van de goedheiligman betreft.

Kasparov is vrolijk. De man die tijdens de opening van het Corus toernooi iedere toenadering afwees, is ook na het eerste weekeinde nog mediaschuw, maar dat is vooral een pose. Hij kijkt opgewekt en dat is bij de gigant veelbetekenend. Kasparov heeft er ook alle reden voor.

De eerste scepsis bij de loting (plaatsingsnummer acht voorzag in slechts zes partijen met wit) verdween spoedig, toen bleek dat de concurrenten Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik, Alexei Sjirov en Michael Adams zich tegen hem met zwart staande moeten houden.

Kasparov glimt. Op de zondagmiddag is het zelfs een aanhoudende vette grijns die zijn gezicht siert. Hoe kon het ook mooier? Eerst die nuttige loting, gevolgd door ontmoetingen met twee sukkelaars die als aangevers het cabaretprogramma doen slagen. Sergei Tiviakov krijgt 's zaterdags de rekening gepresenteerd voor zijn afwachtende nihilisme. Alexei Fjedorov -in de volgerskaravaan omschreven als een woeste hakker- doet het uiteraard gewaagder. De leerling wordt na de partij van amper 25 zetjes door de meester ernstig gekapitteld over zijn zinloze, drieste koningsaanval.Kasparov legt in de analysekamer zwierig uit, de arme Fjedorov houdt zich koest en knikt bedremmeld.

Vooralsnog is er voor Kasparov geen vuiltje aan de lucht. Hij plet zijn tegenstanders zoals anderen in het weekeinde 's ochtends een sinaasappeltje uitpersen. Na twee ronden heeft Kasparov het peloton al verlaten en het is onduidelijk wie de vroege vluchtpoging moet verijdelen. Anand? Daar wijst voorlopig niets op. De Indiër klaagde bij de opening over vermoeidheid en een slechte voorbereiding. Zijn spel begint ook pas in de tweede ronde (tegen Tiviakov) een beetje te overtuigen, nadat Adams hem een dag eerder stevig aan de tand heeft gevoeld.

Net als Anand heeft Kramnik in Wijk aan Zee een gebrekkige aanloop achter de rug. De Rus ziet er echter afgetrainder uit dan andere jaren en na een korte remise tegen Jan Timman besluit hij een dag later dat het tijd is voor actie. De prooi heet Loek van Wely. In de commentaarzaal heerst enig ongeloof, als de Tilburger het Grunfeld-Indisch als bestrijdingswijze kiest. Dat is uitgerekend de opening die Kasparov tegen Kramnik zo zwaar op de maag viel, dat hij de zettenreeks niet meer aandurfde. Van Wely kijkt na zijn duel niet begrijpend: ,,De Grunfeld is al een tijd de belangrijkste opening in mijn repertoire. Ik zou geen reden weten om iets anders te spelen.'' En dan, een tikje kwaadaardiger: ,,Ik ben toch Kasparov niet, ik heb over Kramnik een heel andere opinie.''

De bluf werkt niet. Kramnik richt een loper venijnig op zwarts damevleugelpionnen. Van Wely: ,,Ik zag de zet, maar had niet zoveel complicaties verwacht. Jammer, juist de tegenstanders van de eerste rondes (Van Wely begon met een halfje tegen Ivantsjoek, red.) liggen mij prima, dus de score van een half punt valt mij tegen.''

Van Wely is niet de enige teleurgestelde Nederlander. Piket staat -na zijn tijdnoodperikelen- nog op nul. En Timman klaagt, als hij op zondag als laatste speler vertrekt. Een uit twee (tegen Kramnik en Morozevitsj) is mooi. Maar hij heeft net een halfje gemorst en dat doet pijn: ,,In alle varianten kwam ik net een tempo tekort'', legt hij uit. ,,Maar ik was ook moe, dat telde nog zwaarder. Gelukkig is er nu een rustdag.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden