Kasai moet weer vier jaar wachten

Zilver Japanner op zevende Winterspelen

ROB VELTHUIS

Winnen of verliezen is geen zaak van leven of dood. Dat heeft de 41-jarige Noriaki Kasai gedurende zijn zeven Olympische Winterspelen wel geleerd. In Sotsji overbrugde de Japanse skispringer op de grote schans een meter meer dan de Pool Kamil Stoch, maar de ultieme triomf kwam hem na 22 jaar weer niet toe. Stoch won, net als eerder op de gewone schans. Toch lachte en danste Kasai met zilver alsof hij een gouden trilogie had voltooid.

In skispringen wordt gemeten met de grove marge van halve meters, maar is het bepalen van de uitslag tegenwoordig ondoorzichtiger dan in snelheidssporten, met hun fracties van een seconde. Niet alleen beoordeelt een jury de schoonheid van sprong en landing. Sinds 2010 wordt uit veiligheidsoverwegingen ook de invloed van de wind en de daarmee samenhangende aanpassing van de aanloop meegerekend. De uitslag geeft geen afstanden maar punten.

Zo kon het gebeuren dat de Russische favoriet Dimitri Vassiliev in zijn tweede poging met 144.5 meter ver over iedereen heen vloog, slecht landde en als 26ste eindigde. Op dat moment begon de grillige wind een te grote rol te spelen en werden de startposities verlaagd. Met een ingekorte aanloop worden te verre, gevaarlijke sprongen voorkomen.

Stoch (26) en Kasai hadden 139 meter uit hun eerste poging staan. De Pool kwam in zijn slotsprong van 132.5 één meter te kort op de afstand die Kasai had overbrugd. De jurywaardering voor stijl viel met klein verschil in zijn voordeel uit. Vroeger werden de twee afstanden simpelweg opgeteld. Kasai heeft met de veranderingen leren leven, net als met de grilligheden van zijn lange carrière. Hij verscheen vanaf Albertville 1992 op zeven achtereenvolgende Winterspelen. Zijn glanzende zilver in het kunstlicht van een donkere, Russische zaterdagnacht kwam twintig jaar na zijn vorige prijs, zilver in het teamklassement in Lillehammer.

Kasai zag meer dan een generatie springers komen en gaan. Toen de sporter uit Sapporo zijn eerste sprongen maakte, was Stoch nog niet geboren. Kasai ging dromen van echt verre vluchten toen hij op televisie de legendarische Fin Matti Nykanen in 1988 op de grote en kleine schans zag triomferen. Hij ging in Finland trainen om zijn techniek te verbeteren. Het leverde hem in 1992 de wereldtitel skivliegen op, maar in het olympische springen zat het niet mee.

Hij won zestien wereldbekerwedstrijden, daarbuiten was de oogst met twee keer brons op de WK van 2003 schaars. Zijn grootste deceptie was dat hij in 1998 niet was opgenomen in het team dat voor eigen publiek olympisch goud won.

Toch volhardde de 1.76 meter lange, geen 60 kilo wegende Kasai in zijn streven naar een olympische titel. Voorbeelden van hoe dat moest, had hij genoeg. Hij zag in Nagano zijn landgenoot Funaki op de grote schans goud winnen. Hij was erbij toen de in Sotsji falende Zwitser Simon Ammann in 2002 en 2010 het kunststuk van Nykanen tweemaal herhaalde.

Zaterdag vlak voor middernacht had hij zich er maar in te schikken dat ook zijn vijftien jaar jongere tegenstrever Stoch die dubbel greep op het moment dat Japan hem onsterfelijk had willen verklaren.

De combinatie van nuchterheid en gevoel voor dramatiek is hem op het lijf geschreven. Hij liet weten hoe teleurgesteld hij sinds het zilver van 1994 was in zijn talloze olympische achterhoedegevechten. Nu was er euforie, ondanks de pijnlijke nederlaag. "Ik wilde goud, maar uiteindelijk is het wat het is. En het is als een droom voor me."

De veteraan vond op de rand van zijn afscheid in die bizarre ontknoping zijn nieuwe uitdaging. "Springen is mijn leven. Ik heb momenten gekend dat ik het bijna opgaf omdat ik dacht dat niets werkte. Vechten zit in mijn karakter, ik geef nooit op. Ik zal er in 2018 in Pyongyang weer zijn, om goud te winnen."

Stoch is er niet bang voor: "Kasai is een groot man met een fantastisch karakter. Hij is de inspiratie voor mijn toekomstige sprongen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden