Kas voor WW na rijke jaren helemaal leeg

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De miljardenreserves in de kas voor werkloosheidsuitkeringen zijn in een paar jaar volledig opgesoupeerd. Zat er eind 2008 nog ruim 9 miljard euro in de WW-fondsen, inmiddels staan zij 1,9 miljard euro in het rood, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Wybo Algra

De WW-fondsen werden in het verleden gevuld via werkgevers- en werknemerspremies. Het werknemersdeel werd in 2009, toen de fondsen nog zeer goed gevuld waren, afgeschaft door het kabinet Balkenende-IV. Dat leidde tot onmiddellijke koopkrachtverbetering.

Maar de wegvallende premie-inkomsten, gevoegd bij de stijgende WW-uitgaven door de crisis, hebben inmiddels geleid tot het forse tekort. Dat wordt door de overheid bijgepast; voor de hoogte van de uitkeringen heeft het dus geen gevolgen.

Wel maken deze cijfers duidelijk dat er geen kasreserves meer zijn voor de vorige week nog door het CPB voorspelde toestroom van nieuwe WW'ers in de komende jaren. Zonder maatregelen zal de overheid hiervoor miljarden moeten uittrekken.

Het kabinet kan ook besluiten de werkgeverspremie te verhogen, wat een lastenverzwaring betekent voor het bedrijfsleven, of werknemers weer premie te laten betalen, met directe gevolgen voor de koopkracht. Een andere mogelijkheid is de WW uit te kleden.

FNV-voorzitter Jongerius anticipeerde vorige week al op plannen in die richting. Ze zei dat met haar valt te praten over herinvoering van het werknemersdeel van de WW-premie. Daarvoor wil ze wel wisselgeld: de overheid moet dan afblijven van hoogte en duur van de uitkering.

Het is zeer de vraag of het kabinet daarin meegaat: de WW is een van de onderwerpen waarover premier Rutte, vice-premier Verhagen en gedoogpartner Wilders vanaf vandaag onderhandelen in het Catshuis, in het kader van nieuwe bezuinigingen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden