Kartoffel

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar andreabosman@trouw.nl

Er zijn van die stukjes stad waar je jarenlang - of zelfs decennialang - zomaar langs fietst of loopt, zonder er goed naar te kijken. Of eigenlijk niet eens goed: je kijkt er gewoon niet naar. Omdat het lelijke, ontoegankelijke stukjes stad zijn, waar het nooit echt iets heeft willen worden.

Ik weet nog ongeveer welke delen van de stad in aanbouw waren in de tijd dat ik in Utrecht kwam wonen, halverwege de jaren tachtig: twee grote blokken aan de Oudenoord bijvoorbeeld, en de kantoorklotsen in de buurt van het station. Wat je toen veel zag verrijzen waren gebouwen van roodbruin baksteen, met afwisselend smalle en iets minder smalle ramen, met van die goedkope afdekplaten op plaatsen waarvan je denkt: waarom? Met onduidelijke ingangen, en altijd wel ergens schuin aflopende stukken dak, om iets 'organisch' te suggereren. Precies zo'n geval staat op de Korte Jansstraat, een behoorlijke joekel die een half blok bezet. Een deel ligt in het straatje naar filmtheater 't Hoogt, waar ik al kom sinds ik in de stad woon. Ik parkeerde voor filmbezoek vaak mijn fiets op die hoek, en al sla je me dood: ik zou niet weten wat voor bedrijf, winkel of horecagelegenheid er al die jaren zat.

Maar deze week fietste ik het straatje weer in en keek zomaar naar links. Voor het eerst keek ik echt naar het pand dat ik nog nooit zag. En ik zag dat er een restaurant in was gevestigd dat naar de grappige naam 'Kartoffel' luistert. Kartoffel? Ja, aardappel. En het zag er gezellig uit binnen. Daar zouden we best kunnen gaan eten vanavond, in dat spiksplinternieuwe tentje. Want dat moest het wel zijn, anders was het me vast eerder opgevallen.

Ook de rest van het gezin, dat ik even verderop in een café trof, had nog nooit van Kartoffel gehoord. We stuurden een dochter en een vriendin vooruit om de boel te inspecteren. Ondertussen bekeken we via onze telefoons alvast de menukaart. Ja hoor, Bratwurst, Schweinehaxe, Flammkuchen, Weihenstephaner Hefe Weissenbier: de hipheid van alles wat met Duitsland te maken heeft was nu ook in gutbürgerliche vorm in het hart van de stad neergestreken. De meiden keerden terug. Het was inderdaad gezellig daar, zeiden ze. En druk. En zij wilden best een Schnitzel eten. Met Bratkartoffel.

En zo zaten we even later aan tafel, op lelijke, maar best lekkere kringloopstoelen in een nogal eclectisch interieur, een soort zelfverzonnen nostalgisch en niet te definiëren Duitsland met houten tafels, gezellige lelijke lampen, bordjes 'DDR', de muziek van Status Quo (ook lelijk en heel populair in West-Duitsland in de jaren zeventig en tachtig) en, heel verwarrend, een wandschildering van 'De aardappeleters' van Van Gogh. We bestelden Schnitzel, Flammkuchen, Bratwurst mit Sauerkraut en bier bij de aardige meisjes van de bediening. Het eten was best lekker en vooral ook niet al te duur, er volgde nog Apfelstrudel in heel veel vanillesaus. Wanneer of dat ze open waren gegaan, vroeg ik aan het meisje dat, zo de traditie in het restaurant wilde, het afsluitende glaasje Schnapps bij de (echte filter)koffie met ons meedronk. "In maart 2013", zei ze. "Ja, bijna twee jaar alweer zitten we hier."

Ik besloot voortaan goed op te letten als ik op de fiets zat, vooral op de lelijke stukjes stad.

undefined

Duitse Kartoffelkunst

Voor aardappels in de kunst heb je Van Gogh niet nodig. Je kunt ook best bij Duitse kunstenaars terecht. De Düsseldorfse symbolistische kunstschilder Wilhelm Schmurr (1878-1959) bijvoorbeeld maakte een prachtig 'Stilleben mit Brot, Kartoffeln und Krug'. Er is er ook nog een met rode kool. De impressionist Fritz von Uhde (1848-1911) schilderde eens een aardappelschillend meisje.

undefined

Duitsland in Utrecht

Hip: 'Klein Berlijn' is een eetcafé-terras iets buiten het centrum, op een oud industriegebied bij Rotsoord. www.kleinberlijn.nl

Traditione(e)l(er): 'Kartoffel' aan de Korte Jansstraat. ww.kartoffelutrecht.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden