Karrevracht nieuwe beschuldigingen kan Holleeder levenslang opleveren

Crimineel blijft vastzitten, tot opluchting van getuigen. Zaak in juni weer voor de rechter.

Willem Holleeder, Neerlands bekendste crimineel, keerde gisteren terug in de zwaar beveiligde inrichting in Vught met de verzekering dat hij voor aanzienlijk meer liquidaties vervolgd zal worden dan de twee waarvoor hij gisteren naar de rechtbank in Amsterdam toog. Hoeveel moorden mogelijk in zijn opdracht zijn gepleegd? Het Openbaar Ministerie weet nog niet hoeveel zaken tot een succesvolle vervolging kunnen leiden, maar de naam Holleeder kleeft aan zeker nog drie liquidaties.

Het OM gaat nadrukkelijk nadenken of de huidige tenlastelegging voor de moorden op kroegbaas Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005) niet moet worden uitgebreid of dat er zelfs een nieuw dossier moet worden geopend.

Stijn Franken, de advocaat van Holleeder, dacht gisteren aanvankelijk een betoog van pak 'm beet drie uur te houden teneinde de rechter ervan te overtuigen dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt kon worden geschorst. Dat betoog liet hij achterwege.

Twee zussen van Holleeder (Astrid en Sonja) en zijn ex-vriendin Sandra - tevens de ex van de vermoorde crimineel Sam Klepper - kieperden begin deze week een karrevracht aan belastende verklaringen op tafel. Mochten die verklaringen bijdragen aan veroordelingen, dan is de kans levensgroot dat Holleeder nooit meer een stap in de maatschappij zet. Zover is het nog lang niet. De komende maanden vinden nog vele verhoren plaats alvorens de zaak weer bij de rechter komt. En dat is naar verwachting half juni.

Dat Holleeder blijft vastzitten, zal ongetwijfeld tot grote opluchting zijn van de drie vrouwen. In hun verklaringen is een rode draad te ontdekken. Wie praat met de politie, zal vroeg of laat moeten "liggen", zoals Holleeder dat volgens de vrouwen placht te zeggen. De drie hebben al twee jaar geleden met justitie gesproken en dus vrezen ook zij voor hun leven. Wie niet voor hem is, is tegen hem en het ontbreekt hem aan ook maar een greintje naastenliefde, is de analyse van zus Astrid. Vriendschap slaat om in een dwang tot vernietigen. "Cor was zijn beste vriend, Mieremet was zijn beste vriend, Endstra was zijn beste vriend. Al die mensen dachten een vriendschap met hem te hebben. Hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving", verklaart de jongste zus van Holleeder.

De drie genoemde namen hebben gemeen dat zij allen zijn geliquideerd. Van Hout, in november 1983 met Holleeder verantwoordelijk voor de ontvoering van Freddy Heineken, sneuvelde na twee mislukte aanslagen in 2003 in de Amstelveense Dorpsstraat.

De dag van die moord weet ex-vriendin Sandra zich goed te herinneren. De avond van de dood van Cor was Willem volgens haar in een opmerkelijk vrolijke bui. Zij riep dat de dood van Cor erg was voor zijn kinderen. Waarop Willem Holleeder zou hebben verzucht: "Weet je hoelang ik hier over heb gedaan, gewoon eindelijk, eindelijk is het gelukt." Waarbij Holleeder met zijn hand het gebaar van een pistoolschot nabootste.

Vergelijkbaar belastende verklaringen liggen er ook voor de betrokkenheid van Holleeder voor dood van crimineel John Mieremet (2005) en Willem Endstra (2004).

In de verklaringen van de drie vrouwen wordt niet alleen gerept over liquidaties, maar ook over afpersingen als afzonderlijk delict en bedreigingen. Of het OM die ook nog allemaal gaat vervolgen is maar zeer de vraag. Meestal worden vijf feiten op de tenlastelegging gezet, in dit geval lijkt het vooral een kwestie van kiezen.

En Holleeder? Had hij gisteren enig commentaar op de nieuwe beschuldigingen? "Op dit moment niet", klonk het vanachter een zwart scherm. Het scherm, daar neergezet op verzoek van het Openbaar Ministerie, moest voorkomen dat Holleeder contact kon zoeken met mensen op de publieke tribune. Het scherm symboliseerde vooral de macht die Holleeder wordt toegedicht. Zelfs met Holleeder in de cel in Vught voelen in ieder geval de getuigen zich nog niet veilig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden