Karremans wil excuses van Nederlandse regering

Tom Karremans, nu 66, hier op archieffoto. Beeld anp
Tom Karremans, nu 66, hier op archieffoto.Beeld anp

Thom Karremans, voormalig Dutchbat-commandant in Srebrenica, eist excuses van de Nederlandse regering. Volgens de kolonel b.d. (buiten dienst) komt de mislukte missie in 1995 op het conto van de toenmalige regering. Dat zegt hij zaterdag in De Telegraaf.

Twintig jaar geleden werd de moslimenclave Srebrenica, die beschermd werd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, op gewelddadige wijze ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Bij de val van Srebrenica kwamen vele duizenden moslimjongens en -mannen om het leven. Karremans kreeg veel kritiek voor zijn rol bij de missie en werd door nabestaanden zelfs beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide.

Maar, zo zegt de in Spanje wonende Karremans, de mislukking van de missie werd ingeleid door een rammelend mandaat en gebrekkige uitrusting. Ook was er een gebrek aan munitie, voedsel en brandstof.

Het steekt de voormalig commandant dat minister Jeanine Hennis (Defensie) onlangs verontschuldigingen aanbood aan nabestaanden van drie moslims die door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica en dat met de dood moesten bekopen. Er wordt volgens Karremans niet omgekeken naar het lot van het toenmalige bataljon. Hij wil dat er hulp komt, verwijzend naar opgelopen trauma's. "Hoogste tijd dat de minister met haar vuist op tafel slaat. En dat de regering in het openbaar excuses aanbiedt. Dutchbatters modderen maar aan, verloren hun eigenwaarde. Een schande."

"We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool. Daarnaast was er een gebrek aan coördinatie. 'Minister van Defensie Joris Voorhoeve en generaal Hans Couzy zeiden: 'Volhouden'. Zeven keer vroeg ik om luchtsteun, zeven keer bleef het stil. Het ontbrak totaal aan goede wil", aldus de voormalig commandant.

Vandaag wordt de herdenking van de val van de enclave herdacht.

null Beeld ANP Archiefbeeld
Beeld ANP Archiefbeeld

In een reactie zegt het ministerie van Defensie dat premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis (Defensie) binnenkort een gesprek voeren met Dutchbatveteranen die vinden dat de overheid hen niet genoeg steunt. De afspraak voor dat onderhoud is gemaakt tijdens de laatste Veteranendag, toen Rutte diverse veteranen sprak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden