Karlsruher SC mikt op PSV's problemen in de verdediging

KARLSRUHE - Op de dag dat de 40 000 toegangskaarten voor het UEFA Cup-duel Karlsruher SC-PSV in de verkoop kwamen, verzamelden zich dikke rijen fans bij het Wildparkstadion. Na enkele uren hingen de bordjes Ausverkauft boven de loketten.

Europees voetbal is iets nieuws voor 'KSC'. Enkele jaren geleden scheelde het weinig, of voetbalminnend Baden had het zonder de nu 99 jaar oude club moeten doen. In het midden van de jaren '80 was de toen in de tweede Bundesliga spelende club op sterven na dood. Er was een schuld van 7 miljoen mark en de thuiswedstrijden werden regelmatig voor vijftienhonderd mensen gespeeld. Veel, zo niet alles veranderde toen Winfried 'Winnie' Schafer medio 1986 de teugels in handen werden gegeven. Schafer maakte als speler deel uit van de betrekkelijk kleine club Borussia Monchengladbach, die onder de legendarische trainer Hennes Weisweiler tot grote daden kwam. Dit opleidingsinstituut produceerde tal van internationals en was door de creatief-aanvallende manier van voetballen een oase in de woestijn van het behoudende krachtpatsersvoetbal in de Bundesliga. Weisweiler hield van kunstenaars aan de bal. Onder hem kregen scheppende spelers als Gunther Netzer, Alan Simonsen, Ulrich le Fevre, Rainer Bonhof en Henning Jensen de ruimte. Schafer, nu 43 jaar, was iets later meer een fanatieke doordouwer. Als voetballer was hij een opgewonden standje. Hij was een vaste klant van de tuchtrechters, maar de manier waarop in Monchengladbach werd gebouwd en gevoetbald heeft hem, van nature een brekende voetballer, altijd enorm aangesproken.

Het is niet overdreven te stellen dat Schafer als trainer in Karlsruhe de lijn van Borussia doortrekt. Er zijn ook overeenkomsten tussen beide clubs. Borussia en Karlsruher SC hebben nog altijd niet de miljoenen - zoals Bayern Munchen die wel heeft - om de duurste spelers aan te trekken. Dat geld was er al helemaal niet toen Schafer zeven jaar geleden voor het eerst als Chef Trainer in Karlsruhe begon. Hij trof een verpauperde club aan. Gelijk zijn grote voorbeeld Weisweiler begon Schafer meteen met een nieuw jeugdplan. Talentvolle spelers, goedwillende amateurs die nog de ambitie hadden te slagen in het profvoetbal, plus enkele oudgedienden met het voetbalhart op de goede plaats, moesten Karlsruher SC een nieuw gezicht geven. Voor dat werk kreeg Schafer snel zijn eerste beloning: promotie naar de Bundesliga in 1987. Vervolgens kon de club schoon schip maken omdat Bayern Munchen in totaal 13 miljoen mark uittrok voor de door Schafer gelanceerde jeugdspelers Michael Sternkopf (getransfereerd in 1990), Oliver Kreuzer (1991) en Mehmet Scholl (1992); zo veel miljoenen voor spelers die nog niet eens de status van A-international hebben bereikt.

Aanvallend voetbal

In Karlsruhe is Wolfgang Rolff thans de enige speler die Duits international is geweest. Rolff is al bijna 34 jaar. Hij kende zijn beste tijd bij Bayer Uerdingen, maar nu is hij als controlerende speler het bijzonder gewaardeerde verlengstuk van zijn coach. Schafer zegt een liefhebber van aanvallend voetbal te zijn. Daar moet men zich in de Bundesliga echter niet te veel bij voorstellen. Bayern Munchen, Wattenscheid en Eintracht Frankfurt proberen de grauwsluier over het Duitse voetbal wel enigszins weg te nemen, maar bij de meeste clubs is de libero bijvoorbeeld nog altijd in eerste instantie een verdediger. Schafer heeft voor die positie het pas 19-jarige talent Jens Nowotny voorhanden. Hij schuift nog wel eens door naar het middenveld. Maar voor het overige is Karlsruher SC net zo goed als het gros in Duitsland gericht op de counter.

In dat opzicht spelen twee Russen belangrijke rollen: Valeri Sjmarow en, hij vooral, Sergei Kiriakow. Tijdens het vorig seizoen was de onberekenbare Kiriakow de grote man. Hij is snel, behendig en technisch heel goed. In de eerste weken van het nieuwe seizoen valt de voormalige speler van Dynamo Moskou echter flink tegen. Hij komt nauwelijks nog tot scoren. In het afgelopen weekeinde raakte Kiriakow in de wel sensationeel verlopen bekerwedstrijd bij Borussia Monchenglad (5-3, na verlenging, voor de eerst met 2-0 achter staande Borussen) ook nog eens geblesseerd. Alle hoop dat hij er vanavond tegen PSV bij kan zijn, is nog niet opgegeven. Dat geldt wel voor aanvoerder Lars Schmidt en waarschijnlijk ook voor Jens Nowotny.

Op de kolkende Bokelberg liepen zij stevige blessures op. Die bekerwedstrijd krijgt overigens nog een staartje. KSC-doelman Oliver Kahn werd na 85 minuten uit het veld gestuurd nadat hij Criens van Borussia onderuit had gehaald. Omdat Schmidt en Kiriakow in de eerste helft al geblesseerd waren uitgevallen, moest de voor Schmidt ingevallen Rainer Schutterle de daarop volgende 35 minuten in het doel. Deze veldspeler kreeg de twee beslissende goals pas in de slotminuten van de extra tijd tegen. Karlsruher SC tekende gisteren bij de DFB officieel protest aan tegen de gang van zaken in Monchengladbach. Oliver Kahn zou eerder door een welgemikte kastanje zijn geraakt en zodoende niet meer fris zijn geweest toen hij aan de noodrem trok. De protesterende club beroept zich op een vergelijkbaar geval in 1988. Toen was het Chritian Hochstatter van Borussia MG die in Karlsruhe door een voorwerp werd geraakt. Die wedstrijd werd overgespeeld.

Bij het debuut in het Europa Cupvoetbal, zegt Schafer daadwerkelijk van plan te zijn PSV vast te zetten. “Verdedigend heeft PSV problemen, daar moeten we van profiteren.” De thuisclub krijgt de steun van een massa fans, die de Hollanders met lichtgevende namaaktulpen willen plagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden