Karin

Ik acht het mijn taak om hier op deze plek ook televisiehoogtepunten, hoe klein ook, te signaleren. En misschien is dit wel het kleinst mogelijke hoogtepunt, maar ik sta er toch even bij stil.

Het gaat om een commercial, een reclame-uiting, maar ook hier moet je hoogtepunten niet uitsluiten. Deze commercial is gemaakt in opdracht van een bank, waarvan ik de naam hier alleen tegen heel veel geld wil vermelden. We zien een meneer een groot bankgebouw binnengaan, waar hij vriendelijk wordt begroet door zijn accountmanager. ,,Meneer Van Duuren, goedemiddag! Zeg, ik heb een nieuwe baan dus wil ik u meteen maar even voorstellen aan mijn vervanger.“ Er komt een nieuwe accountmanager op meneer Van Duuren toegelopen. ,,Hallo“, zegt ze, ,,Ik ben Martine van Rij. Ik ben uw nieuwe accountmanager. Ik word binnenkort gepromoveerd, maar Marc de Boer wordt dan mijn opvolger.“ En daar is hij al. ,,Hallo, ik ben Marc de Boer. Ik werk hier nog een maand of zes en dan ga ik voor heel veel geld naar de concurrent en dan komt Karin...“ En daar is Karin. ,,Karin van Hoof. En na een week of vier word ik zwanger!“

Stop.

Dit is het moment. Het moment van Karin. Vrouw van 39. Meerdere hormoon- en ivf-behandelingen. Dat zie je allemaal in die drie seconden en hoe het precies komt weet ik niet, maar de wijze waarop zij dat ene zinnetje uitspreekt - 'en na een week of vier word ik zwanger' - met dat gelukzalige sprongetje in haar stem en die verrukte uitdrukking op haar gezicht is zo trefzeker dat ik telkens weer hardop in de lach schiet. De commercial is weliswaar nog niet ten einde, maar beter dan dit wordt het niet. Een hoogtepunt op televisie. U vindt het misschien wat mager, maar je kunt ook met iets heel kleins als een kind zo blij zijn.

Blij waren ze bij 'Nova' deze week ook met Freya Van den Bossche, die jonge, vrolijke en stralende Belgische vice-premier die in Vrij Nederland de Nederlandse ministers stijf en truttig had genoemd. Bijna wellustig werd een miniprofieltje van Van den Bossche in elkaar gestoken met wat Belgisch archiefmateriaal. Ook hier is in een oogwenk een leven neergezet. In luttele seconden zien we haar op een feestje in 2000 aan een sigaret trekken, een slok nemen van haar wijn en verleidelijk lachen naar een jongeman. Kijk, dat is nog eens een politicus. Vervolgens zagen we Siegfried Bracke, de anchorman van het Vlaamse actualiteitenprogramma 'Terzake', die ons werd voorgesteld als de Belgische Ferry Mingelen. Een heerlijke, superieur formulerende figuur die wijsheid paarde aan humor. Daarbij verbleekte Mingelen tot een giechelende bakvis. De stand van zaken is dus zo: in België hebben ze losse, vrolijke politici en wijze journalisten; bij ons zijn die politici stijf en truttig en de journalisten puberaal.

En dan nog iets. De onvolprezen Keuringsdienst van Waarde. Dit keer bewezen ze ons geen dienst. Uit de schappen van Lidl haalden ze vier flessen rode wijn, met op het etiket een plaatje van telkens hetzelfde château, maar onder verschillende kasteelnamen. Château Fonpiquere, Château Grand Moulin, Château Larrivaux, Château Martiny. Ik geloof dat alleen het laatste kasteel ook werkelijk bestond, maar dat heette Château Cissac. En het château op het plaatje was allang afgebroken.

Als wijnamateur loop je sowieso al suizebollend langs de wijnrekken van de supermarkt. En nu blijkt er geen kasteel meer te vertrouwen.

Help ons toch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden