Karin Bloemen wil reïncarnatie Sonneveld zijn

(Novum) - Karin Bloemen hoopt de reïncarnatie te zijn van Wim Sonneveld. "Als er reïncarnatie bestaat, zou ik dolgraag willen dat hij gereïncarneerd is in mij. Dan had hij ook zeker mijn jurk aangetrokken", vertelt Karin lachend. De zangeres was maandag een van de genodigden die in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater een exemplaar kreeg van de zestien cd's tellende box ' Sonneveld - Ik zou nooit iets anders willen zijn'.

Friso Wiegersma, de oud-partner van Sonneveld tot diens dood in 1974, reikte de box verder uit aan Joop van den Ende, Frans Mulder en Willem Nijholt. Sonneveld heeft veel gewerkt met Nijholt en riep ooit tegen de musicalster: "Wim, wat kan je veel, maar ik kan beter zingen."

Voor Nijholt was destijds een droom uitgekomen om voor Sonneveld te mogen werken. Hij herinnert zich zijn eerste samenwerking met de cabaretier en chansonnier nog goed. "Het eerste wat ik voor hem deed, was zijn jasje aanpakken als hij het warm kreeg en weer teruggeven toen hij het weer koud kreeg", vertelt Nijholt.

Ook de vrouwen met wie Sonneveld in het theater heeft gestaan, werden maandag in het zonnetje gezet. Ook zij mochten een exemplaar van de cd-box in ontvangst nemen. Ina van Faassen, Margriet de Groot, Lia Dorana en Hetty Blok waren aanwezig. Conny Stuart, Marijke Merckens en Corrie van Gorp konden er niet bij zijn.

Volgens Wiegersma was Van Faassen een 'gouden vondst' met Wim. "Ze hebben hetzelfde gevoel voor humor, hetzelfde vakmanschap en hun vanzelfsprekendheid was de kracht van de Wim& Ina- shows", legt Wiegersma uit. Met Margriet de Groot deelde Sonneveld zijn eerste musicalrol in 'My fair lady'. De Groot speelde Eliza Doolitlle en Sonneveld vertolkte de rol van Higgins.

De box werd samengesteld door theaterspecialist Hilde Scholten. In twee jaar heeft ze alle geluidsarchieven onderzocht en een grote hoeveelheid onbekend materiaal boven water gehaald. Behalve successen als 'Het dorp', ' Tearoom tango' en 'Croquetten' staan op de box 68 nummers die nooit eerder op plaat, cd of video waren uitgebracht. Ook bevat de box vijftien historische opnamen. Deze werden gevonden op de zolder van Wiegersma en zijn huidige partner Hans van der Woude. Het gaat om liedjes die Sonneveld opnam tussen 1934 en 1951.

De cd-box is volgens platenmaatschappij Universal Music bedoeld als start om Sonneveld de 21e eeuw in te dragen. De komende negen maanden verschijnt ook een dvd-box met 'Wim Sonneveld op z'n best' en volgend jaar september volgt een box met negen dvd's. De avond in het Nieuwe de la Mar, het theater waar Sonneveld in de periode van 1952 tot 1974 directeur was, werd gepresenteerd door Cilly Dartell. Grootheden uit de theaterwereld waren aanwezig, onder wie Martine Bijl, Jasperina de Jong en André van Duin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden