Karige zege Roda goed voor moraal

Van onze sportredactie KERKRADE - Roda JC heeft met de 1-0 tegen Heerenveen vooral een morele overwinning behaald. Groots was het spel lange tijd niet, de uitslag viel te mager uit, maar de smadelijke nederlaag bij NEC (3-1) kreeg gelukkig geen vervolg.

Roda blijft de tweede stek in elk geval stevig in handen houden en heeft met nog zes wedstrijden te spelen 44 punten. Dat is nu al een evenaring van het clubrecord. In het seizoen '78-'79 haalde Roda datzelfde aantal punten in 34 wedstrijden.

De naweeën van het Nijmeegse echec waren het eerste half uur nog duidelijk merkbaar. Roda speelde verkrampt, zonder enige fantasie. De opbouw verliep in een te traag tempo en over te veel schijven. Wellicht was de afwezigheid van Atteveld, een van de leidende figuren, daarvan een oorzaak. De vrije man was na zijn negende gele kaart voor de zesde keer geschorst.

Afgezien van een mislukte omhaal van Huiberts (net over) kwam Heerenveen niet in de problemen. Slechts één keer moest Schoenmakers aan de noodrem trekken. De overtreding jegens Graef kwam hem dan ook prompt op een gele kaart te staan.

De Friezen waren behoudend aan de klus begonnen. Niet verwonderlijk, want trainer Foppe de Haan miste door blessures zes vaste krachten: L'Ami, Alberda, Groen, Oosterveer, Hansma en Tammer. De Ghanees Prince Polley moest wegens interland-verplichtingen verstek laten gaan. Daarentegen kon de defensie weer rekenen op Doesburg en Pastoor.

Aan de andere kant weigerde Heerenveen te profiteren. Na 25 minuten kreeg de ploeg van trainer De Haan een unieke mogelijkheid. Twee doorgebroken Friese aanvallers tegenover één Limburgse verdediger. Regtop echter zag de geheel vrijstaande Tomassen over het hoofd en bleef steken in een individuele actie.

Handsbal

Het was tekenend voor de krachteloze beginfase van Roda dat de 1-0 in de 31ste minuut voortkwam uit een strafschop. Het was een verhaal apart, met opnieuw scheidsrechter Luinge in een dubieuze hoofdrol. De Groningse arbiter had onlangs nog een treffer van Feyenoorder Obiku tegen Utrecht afgekeurd, omdat hij als enige een overtreding van Kiprich had gezien.

Dit keer zag Luinge juist een overtreding over het hoofd. Heerenveen-verdediger Doesburg kon niet anders dan een kopbal van Danny Hesp uit het doel slaan. Luinge zag niets. Grensrechter Kok kennelijk ook niet. Wakker geschud door de protesten van Roda, wees Luinge alsnog naar de stip en trok rood voor Echteld. Vanaf elf meter schoot Johan de Kock onberispelijk raak: 1-0.

De goal werkte bevrijdend voor Roda. De ploeg hervond zijn ritme en het dwingende aanvalsspel. De passes van Van der Luer kwamen nu wel aan. Graef, Van Galen, Iwan en Huiberts kwamen nu wel los van hun bewakers en toonden eindelijk hun kwaliteiten. Roda werd aanvallend sterker. Kansen kwamen er ook. Iwan trof het zijnet, Huiberts zag twee doelpogingen net over gaan en Hesp had bijna succes met een kopbal.

Roda dreigde na rust over Heerenveen heen te lopen. In het eerste kwartier leidde het Limburgse offensief tot vier à vijf goede mogelijkheden op 2-0. De handig draaiende Graef kwam het vaakst in kansrijke positie. Eén keer belandde een inzet op de paal, maar in de andere situaties bleek toch ook dat Roda's topchutter - dit seizoen al goed voor dertien goals - niet echt op scherp stond. Ook Van Galen en De Kock verzuimden Roda aan een ruimere marge te helpen.

De elf Limburgers gaven tegen de tien Friezen het initiatief uit handen. Pas in het laatste kwartier ging Heerenveen één op één spelen, toen een aanvaller (Hennie Meijer) in het veld kwam voor een verdediger (Michel Doesburg). Roda reageerde prompt en gokte op de snelheid van Banbangida, die Van Galen kwam vervangen. Veel effect hadden de omzettingen niet. Ook met het inbrengen van 'stormram' Pieter Bijl kon Foppe de Haan zijn ploeg niet meer aan de gelijkmaker helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden