Recept

Karidopita, een van de grote geneugten van de Griekse winter

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Verreweg de meeste vakantiegangers maken alleen kennis met de zonnige kanten van Griekenland. Jammer, want de geneugten van de Griekse winters zijn talloos.

Wilde paddestoelen zoeken in de bossen, kastanjes roosteren in de as van haardvuur, en alles proeven wat het seizoen oplevert: romige verse kaas, wilde groenten, net geperste olijfolie en huisgemaakte worst. Na de walnotenoogst is het tijd voor 'karidopita', een van de lekkerste Griekse gebaksoorten wat mij betreft. Het is een luchtige cake boordevol walnoten, geurend naar specerijen en smeuïg dankzij de gekruide suikersiroop die je over de gare cake giet. Het is aan te bevelen er een glaasje verwarmende raki bij te drinken. Ook heerlijk met ongezoete geklopte room of crème fraîche. Dit recept komt uit mijn kookboek 'Griekenland - Het kookboek'. Gebruik liefst een rechthoekige bakvorm van ca. 24 bij 28 cm. Voor ca. 25 stukjes.

Ingrediënten

Voor de siroop:
200 g suiker
2 el honing
5 kruidnagels
enkele repen citroen- en sinaasappelschil
2 el citroensap

Voor de cake:
400 g walnoten
125 g volkorenbeschuiten of knapperbeschuit, fijngemalen
2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1/2 tl kruidnagelpoeder
1 tl versgeraspte nootmuskaat
1 el geraspte sinaasappelschil
200 g boter, op kamertemperatuur
150 g suiker
4 zakjes vanillesuiker
6 eieren, gesplitst

Bereiding

Maak de siroop: breng de siroop-ingrediënten met 225 ml water in een steelpan aan de kook. Kook het in ca. 5 minuten in tot een niet te dikke siroop die aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Laat de siroop afkoelen.

Cake: Maal de walnoten tot kleine stukjes - niet tot poeder. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Beboter de vorm. Doe alle droge ingrediënten voor de cake in een kom. Klop met de mixer de boter, suiker en vanillesuiker luchtig en romig. Voeg de dooiers een voor een toe en mix die er goed door. Klop de helft van het notenmengsel erdoor. Klop de eiwitten heel stijf. Meng de eiwitten snel met de rest van het notenmengsel door het beslag. Giet het beslag in de vorm.

Bak de walnotencake in ca. 35 minuten gaar en mooi bruin. (Als een prikker er droog uitkomt is de cake gaar.) Neem de kruidnagels en schillen uit de siroop en giet de koude siroop gelijkmatig over de hete cake. Laat de cake afkoelen onder een schone theedoek.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden