KARGLUREN

Nu meende ik altijd al dat de mensen in mijn winkelwagentje keken om te kijken wat ik eet. Zelf kijk ik ook graag in andermans karretje om al mijn ontelbare vooroordelen te bevestigen: kijk, de proleten eten nog steeds dierlijke vetten en ja hoor, alle dikke mensen snoepen.

Albert Heijn gaat dat kargluren nu tot beleid verheffen. Door middel van de bonuskaart kunnen ze straks precies bijhouden wat u eet en met welk wasmiddel u wast.

Nu wil ik die mevrouw of mijnheer in Zaandam die van mij een kopersprofiel gaat maken er wel even op wijzen dat die rookworst die zo nu en dan in mijn karretje belandt niet voor mijzelf is, maar voor iemand voor wie ik vaak boerenkool maak, want dat ik zelf dus echt geen vlees eet. En dat pakje shag is ook niet voor mijzelf. Ja, ik geef toe dat het bier er best snel doorheen gaat, maar kijk eens naar de rest: allemaal gezond, quorn, taugé en linzen tot je er bij neervalt en bergen groenten en fruit, dan mag zo'n kratje toch wel?

Verder moet u ook eens de correlatie berekenen tussen de aanwezigheid van verse basilicum en mijn koopgedrag. Ik kan u verzekeren: als ik uw winkel binnenkom en er ligt verse basilicum op de groenteafdeling, dan komen er meteen zoveel lekkere Italiaanse recepten bij me boven dat ik drie keer zo veel koop als anders.

Wel een vreemd idee, dat ik daar in Zaandam straks te boek sta als een brandnetelthee, Cafuego en bier drinkende vegetariër die wekelijks een paar pakken Sultana verslindt en die wel airmiles maar geen porseleinzegels spaart en woont op 4321 AB nummer 11, laten we maar zeggen net aan de goede kant van die slechte buurt.

Ik denk dat ik een briefje ga ophangen bij Albert Heijn. Gezocht: iemand voor wie ik de chips en de cola mag inslaan, en die dan op zijn beurt voor mij de linzen en de soja koopt. Dan ruilen we het na de kassa om, zodat ze er in Zaandam niks meer van snappen als ze ons in een kopersprofiel gaan stoppen. Of zouden ze voor dwarsliggers al een apart hokje hebben klaargezet, waarna dan blijkt dat die allemaal met Biotex Rood wassen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden