Karel Prior 1924 - 1997

Van een onzer verslaggevers AMERONGEN - Karel Prior, onder andere een van de eerste nieuwslezers van Nederland, is gisteren in zijn woonplaats Amerongen overleden. Hij werd 73 jaar. Prior stopte vijf jaar geleden met zijn radiowerk. Het laatste programma dat hij presenteerde was 'Koms eens langs in Des Indes'. Prior was al lang ziek. Hij wordt dinsdag gecremeerd.

De jonge Karel Prior solliciteerde op 23-jarige leeftijd bij Radio Nederland in Overgangstijd, het toenmalige bestuur van de omroepen. Hij wilde koste wat kost omroeper worden. En hij werd het, hoewel veel mensen zijn stem te karakteristiek vonden. In 1948 kwam hij in vaste dienst bij de Vara, samen met omroepers als Joop Simons, Coen Serré en Piet te Nuyl. Maar Prior wilde meer en bedacht iets totaal nieuws voor die tijd: het platenmuziekprogramma met humor (Draai)tafeltje-dek-je. Het programma was niet onbesproken. Prior presenteerde rommelig, zeiden de critici, en met name zijn 'gesprekjes' met de sprekende draaitafel werkten de luisteraars op de zenuwen.

Maar de Vara was tevreden, en vroeg Prior het zaterdagavondprogramma voor de socialistische omroep op te zetten met de titel De V.A.R.A. SHOWBOAT dat uit drie onderdelen bestond. Er was een showgedeelte met Dolf van der Linden en het Metropole-orkest, en Rijk de Gooijer. Vervolgens 'Het hangt aan de muur en het tikt' met spelleider Arie van Nierop, en de avond werd afgesloten met het Ministerie van Moeilijke zaken (MIMOZA), met teksten van Eli Asser. Willem Parel (Wim Sonneveld) zorgde voor het toetje.

Prior zorgde in het verzuilde Nederland van de jaren vijftig voor een enorme rel door in 1975 opeens over te stappen van de Vara naar de Avro. “Ik heb plakboeken vol met krantenkoppen, het was dagenlang voorpaginanieuws”, vertelde Prior in 1994 tegen een verslaggever van de VPRO-gids. “Het bleke gezicht van Vara's Willem Broeksz werd nog bleker. Ik was een complete landverrrader. Later gingen ze allemaal: Bosboom, Postema.” Prior kreeg dan ook een aanlokkelijk aanbod bij de Avro. Hij ging in salaris van 8 000 naar 13 000 gulden per jaar, en kreeg de toezegging dan hij ook bij tv-programma's zou worden betrokken.

Een van Priors toppers was het literaire spelprogamma 'Hou je aan je woord', dat hij van de radio naar de televisie bracht. Het zou een programma worden waar men 'voor thuis bleef'. Een panel - toen nog jonge - schrijvers en dichters als Hella Haasse, Godfried Bomans, Victor van Vriesland en Harry Mulisch speelde woordspelletje na woordspelletje.

Na de Avro ging Prior richting Tros, waar hij onder andere hoofd televisie was, en later weer terug naar de Avro. In 1990 koos Prior ervoor te stoppen met werken. Hij zou amper zeven jaar van zijn pensioen genieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden