Karel Kurstjens 1923-2008

Karel C. Kurstjens werd geboren in Tegelen in 1923, en stamt uit een kleibewerkings- en pottenbakkersgeslacht. Hij groeide op in een groot gezin. Karel wilde het liefst zichzelf alles leren en noemde zichzelf in de ware zin des woords een autodidakt.

Toen hij zijn loopbaan in het bedrijfsleven beeindigde, besloot hij zich te richten op het ambacht van pottenbakker. Door veel te lezen en ook in gesprekken en contacten groeide van lieverlee zijn kennis en kunde.

Karel was een systematicus, hij voerde veel experimenten door en tekende daarbij alle stappen en het verloop van de processen zeer nauwgezet op. Zijn aantekeningen publiceerde hij in een eerste -tweetalige- boekje met de titel "Kupferrot-, Seladon- Kristallglasuren". En met als ondertitel: "Praktische ervaringen en tips." Over die publicatie van 1990 was hij zelf niet zo tevreden, omdat hij geen kans had gekregen om de drukproeven te corrigeren. Zijn tweede boek "Draai- en glazuurtechnieken voor beginners en gevorderden" uit 1995 staat bol van de praktische tips. Karel vond plezier in het doorgeven van zijn ervaringen.

Waar hij in het eerste boek nog door zijn jongste zoon Michel was geïnspireerd, hielpen bij de tweede publicatie zijn oudste zoon Raoul en zijn dochter Nanou mee dit project te verwezenlijken.

"Dit huis heeft te veel herinneringen", zei hij me ooit in Weert, voordat hij op zijn 81ste verhuisde naar Heythuysen, waar hij de galerie Attica begon. Hier werden in het begin uitsluitend keramische producten verkocht, maar al gauw vond Karel naast de klei een nieuwe hobby, schilderen. Ook zijn schilderijen vonden gretig aftrek. In 2007 waren er nog enkele activiteiten buiten zijn galerie, waarbij het werk van Karel Kurstjes in de belangstelling stond. Behalve de expositie van zijn werk in Maastricht in galerie Geja mag ook niet onvermeld blijven in dat jaar de schenking van zijn werk aan het gemeentemuseum van Weert.

Behalve met zijn prachtige werk heeft Karel de Nederlandse keramiekwereld verrijkt met zijn twee boeken. Hij is niet gestorven "plotseling met de kop voorover in de klei", zoals hij dat het liefste wenste, maar de "oude Kurst" verloor langzaam ten gevolge van een slopende ziekte zijn krachten. Op 1 november 2008 is Karel te Roermond overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden