Kardinalen niet voor 15 maart in conclaaf

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het conclaaf waarin 120 kardinalen een nieuwe paus kiezen, begint op zijn vroegst op vrijdag 15 maart, twee weken na het aftreden van paus Benedictus XVI. Dat heeft het Vaticaan bekend gemaakt. Het conclaaf begint tussen vijftien en twintig dagen na het aftreden van de paus. Kardinalen jonger dan 80 jaar komen dan bijeen om een opvolger te kiezen voor Joseph Ratzinger. Het conclaaf wordt in de Sixtijnse Kapel gehouden. Het Vaticaan hoopt dat er medio maart witte rook uit de schoorsteen komt.

Totdat de nieuwe paus is gekozen, bestuurt kardinaal-camerlengo Tarcisio Bertone met de kardinalen de rooms-katholieke kerk. Bertone's belangrijkste taak is de organisatie van het conclaaf.

Ook is duidelijk geworden hoe 28 februari, de laatste dag van Benedictus als paus, eruit zal zien. De dag begint om 11.00 uur met een ontmoeting met de kardinalen. Om 17.00 uur stapt hij in een helikopter om naar het pauselijk vakantieverblijf Castelgandolfo ten zuiden van Rome te gaan. Om 20.00 uur treedt Benedictus officieel af. De paus koos ervoor om acht uur 's avonds af te treden, omdat hij zijn werk op dat tijdstip doorgaans voor gezien hield - precies op tijd voor het Rai-journaal.

Als hij aftreedt heeft Benedictus de rooms-katholieke kerk zeven jaar en ruim tien maanden geleid. Volgens zijn woordvoerder zal Benedictus in Castelgandolfo eerst het avondmaal gebruiken en zich vervolgens in de kapel terugtrekken om de tijd tot 20.00 uur biddend door te brengen. Hij zal geen document ondertekenen om zijn aftreden te bekrachtigen. Hij is de eerste paus die vrijwillig aftreedt sinds 1415.

Woensdagavond ging Benedictus voor het laatst voor in een grote mis. Voorafgaand aan de viering op Aswoensdag gaven de gelovigen in een volle Sint-Pieter de paus een staande ovatie. "Dank u. Laten we nu weer gaan bidden", zei de 85-jarige kerkleider, toen de ovatie verscheidene minuten had geduurd. In een ongebruikelijk gebaar zetten bisschoppen hun mijter af. Sommige konden hun tranen niet bedwingen. In zijn preek riep de paus de aanwezigen op de eigen glorie opzij te zetten en nederig de eenheid na te streven.

Tijdens de mis deelde Benedictus askruisjses uit aan een lange rij monniken en gewone gelovigen. Na afloop stapte de paus, die slecht ter been is, op een soort wagentje dat hem de kerk uit reed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden