Kardinalen hebben geen trek in McDonald's in het Vaticaan

Kardinalen tijdens een mis in Vaticaanstad. Beeld AFP
Kardinalen tijdens een mis in Vaticaanstad.Beeld AFP

Een kardinaal die rond lunchtijd een Big Mac naar binnen schuift: als het aan McDonald's ligt is dat binnenkort aan de orde van de dag in het Vaticaan. De fastfoodketen gaat een pand huren vlak naast de Sint-Pietersbasiliek. Maar niet alle kardinalen hebben daar trek in.

Eigenlijk is het kwaad al geschied. De afdeling binnen het Vaticaan die verantwoordelijk is voor het beheer van de eigendommen, heeft een deal met McDonald's gesloten. Voor 'duizenden euro's huur per maand' mag de keten burgers en Franse frieten verkopen in Vaticaanstad, melden Italiaanse media.

Maar de zeven kardinalen die boven het pand wonen, protesteren. Zij zijn bang dat hun rust verstoord wordt en dat het historische gebouw dusdanig aangepast moet worden om snackbarwaardig te worden, dat zij er blijvend last van houden. Zij vrezen daarnaast dat ze moeten opdraaien voor enkele verbouwingskosten van hun toekomstige onderburen.

Ook kardinaal Elio Sgreccia is kritisch. Hij noemde de deal in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica 'controversieel en pervers'. De McDonald's is volgens hem horizonvervuiling die de 'architectonische traditie van een karakteristiek plein' ondermijnt. De kardinaal wil liever dat het gebouw gebruikt wordt voor hulp aan behoeftigen.

Vaticaanstad als gewond dier

Zijn kritiek wordt gedeeld door de commissie voor de bescherming van Borgo, de historische wijk rond het Vaticaan. De voorzitter noemt de strijd om de McDonald's 'de beslissende slag om een reeds gewond dier' - hij refereert daarmee aan de vele cafés en toeristenwinkels de pauselijke district 'vervuilen'.

Dat het Vaticaan er allang niet meer naar streeft al haar panden een katholieke bestemming te geven, blijkt wel uit de toestemming die het Hard Rock Café deze week kreeg om zich te vestigen in een voormalige christelijke boekhandel. Maar naar de komst van dat café kraait geen kardinaal. Wellicht wordt rock in de Vaticaanse burelen getolereerd sinds de paus zelf een cd uitbracht met zijn toespraken op pop-rockmuziek.

Geen schandaal
Kardinaal Domenico Calcagno, die verantwoordelijk is voor de verhuur van panden van de Heilige Stoel, is niet van plan de McDonald's te weren. "Ik zie het schandaal niet", zei hij tegen La Repubblica. "De deal is gewoon een legale afspraak."

Paus Franciscus heeft zich nog niet uitgesproken over de toekomstige snackbar bij hem om de hoek. Wel heeft hij een brandbrief van de voormalige kardinaal Sgreccia ontvangen. Volgens de 88-jarige geestelijke ontheiligt McDonald's niet alleen Vaticaanstad, maar ook nog eens de verfijnde Italiaanse keuken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden