Kardinaal op sterfbed: 'RK-kerk loopt twee eeuwen achter'

Beeld AFP

De vroegere aartsbisschop van Milaan, die vrijdag overleed, laat zijn kerk achter met gepeperde kritiek. 'De kerk loopt twee eeuwen achter', stelt Carlo Maria Martini in een dit weekend verschenen interview.

'Onze cultuur is oud geworden, onze kerken zijn groot en leeg, de kerkelijke bureaucratie neemt toe en de godsdienstige kleren die we dragen, zijn pompeus.'

Het interview waarin Carlo Maria Martini zijn rooms-katholieke kerk stevig bekritiseert lijkt een gepast afscheid: hij nam zijn kerk al eerder flink op de korrel en was als progressief een luis in de Vaticaanse pels.

Desondanks leidde hij jarenlang het grootste bisdom ter wereld, dat van Milaan. In het gesprek, dat twee weken geleden plaatsvond en is gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere Della Sera, vertelt Martini verder dat de kerk wat hem betreft moet minder streng zijn voor mensen die een scheiding hebben doorgemaakt.

Hertrouwden gediscrimineerd
'Een vrouw wordt verlaten door haar echtgenoot en vindt een nieuwe partner die zorg wil dragen voor haar en haar kinderen', geeft hij als voorbeeld. 'Er ontstaat een tweede geslaagde liefde. Als dat gezin wordt gediscrimineerd, wordt niet alleen de moeder buitengesloten, maar ook haar kinderen.'

Rooms-katholieke geestelijken zouden zich niet moeten afvragen wie sacramenten mag ontvangen, maar hoe ze gezinnen kunnen helpen. Ook moet de kerk volgens Martini haar 'fouten erkennen en beginnen aan een radicale verandering, te beginnen bij de paus en de bisschoppen'. 'De pedofilieschandalen verplichten ons tot een tocht van transformatie'.

Omstreden levenseinde
Ook zijn levenseinde lijkt omstreden: twee weken geleden besloot de aan parkinson lijdende Martini dat hij geen sondevoeding wilde krijgen. Daarmee tekende hij min of meer zijn doodvonnis en beproefde hij volgens Vatican Insider de beroepsethiek van zijn arts. Italiaanse dokters zijn wettelijk verplicht om hun patiënten te blijven voeden.

Het Vaticaan zegt met verdriet kennis te hebben genomen van Martini's overlijden. Paus Benedictus XVI zou zijn toestand de laatste weken nauwlettend hebben gevolgd. Martini was volgens Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi 'een gewaarde broeder die het Evangelie en de Kerk genereus diende'. Lombardi ging niet in op Martini's kritiek.

 
Onze cultuur is oud geworden, onze kerken zijn groot en leeg en de godsdienstige kleren die we dragen, zijn pompeus
Kardinaal Carlo Maria Martini
Een opgebaarde Martini, zaterdag in de kathedraal van Milaan. Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden