Kardinaal Meisner zorgt voor rel door term ’entartete Kunst’ te gebruiken

keulen - De Duitse kardinaal Joachim Meisner ligt onder vuur door zijn waarschuwing dat sommige moderne kunstvormen zouden verworden tot ’entartete Kunst’.

In de nazi-tijd werd deze term gebruikt voor kunst die niet overeenkwam met de officiële visie van het Hitler-regime. Kunstenaars die dergelijke kunst maakten, werden vervolgd en hun werk vernietigd.

Meisner (73), de conservatieve aartsbisschop van Keulen, deed de gewraakte uitspraak tijdens de inwijding van het gerenoveerde bisschoppelijk museum Kolumba in Keulen. Hij zei: „Daar waar cultuur losgekoppeld wordt van godsdienst, verstart de cultus in ritualisme en raakt de cultuur ontaard.” Meisner probeerde nog een rel te voorkomen door later te verklaren dat hij geen hulde had willen brengen aan „oude ideologieën”.

Hij had slechts willen betogen dat „zowel de kunst als de cultuur schade lijden, als mensen ze uit elkaar halen”.

Maar het kwaad was al geschied. De bewindsman belast met cultuur in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Hans-Heinrich Grosse-Brockhoff (CDU), reageerde furieus. In de krant Kölner Stadt-Anzeiger noemde hij Meisners woordkeuze „beangstigend en het toont aan dat hij geen enkel begrip heeft voor kunst en cultuur”. De Duitse Raad voor Cultuur zegt geen begrip te hebben voor de „verbazingwekkend ondoordachte woordkeuze van een hoogwaardigheidsbekleder van de Katholieke Kerk”.

Kunstenaar Gerhard Richter noemt de uitlating van Meisner „een ernstige ontsporing”. Hij is de maker van een raam in de dom van Keulen waarvoor Meisner geen lof had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden