Kardinaal: Joden moeten ophouden christenen verwijten te maken

JERUZALEM (ANP) - Joden moeten hun “theologie van protest” tegen het christendom achter zich laten. De joods-christelijke dialoog is niet gediend met voortdurende verwijzingen naar wat christenen de joden hebben aangedaan.

Dat zei kardinaal Edward Cassidy, voorzitter van de commissie voor de betrekkingen met het jodendom van de Rooms-katholieke kerk op een conferentie in Jeruzalem over de joods-christelijke dialoog.

Rooms-katholieken moeten volgens hem de resultaten van die dialoog in hun “collectieve bewustzijn” opnemen. Veel rooms-katholieken en joden blijven echter onwetend over de grote vooruitgang die in de afgelopen tientallen jaren in de joods-katholieke dialoog is geboekt, constateerde Cassidy.

“We hebben gezamenlijke verklaringen uitgegeven, boeken gepubliceerd, lezingen gegeven. Maar hebben deze documenten de leden van onze gemeenschappen bereikt?”

Volgens Cassidy moet er nu volop aandacht worden besteed aan vorming, onderwijs en informatieverspreiding onder de leden van beide geloofsgemeenschappen. De dialoog dient zich nu bezig te gaan houden met theologische vraagstukken, aldus Cassidy. Het theologische gesprek moet dienen als basis voor gemeenschappelijke acties en verklaringen met het oog op de noden van de wereld.

Ook rabbijn David Rosen, directeur van de Anti-Defamation League en nauw betrokken bij de joods-christelijke dialoog, vond dat joden en christenen theologische kwesties niet langer uit de weg moeten gaan. Praktische kwesties worden sneller opgelost als ook de theologische kwesties aan bod komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden