Kardinaal Eijk ziet af van aanvraag eretitel voorganger

Kardinaal De Jong tijdens zijn bezoek aan het Trapistenklooster Sion in Diepenveen. (archieffoto 1950)Beeld anp

Kardinaal Eijk heeft een aanvraag voor een Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal De Jong, een van zijn voorgangers als aartsbisschop van Utrecht, ingetrokken. Dat heeft het aartsbisdom Utrecht bevestigd tegenover de NOS.

Het Holocaust herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem kent de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ toe aan niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico’s hebben genomen. Kardinaal Jan de Jong (1885-1955) protesteerde in de oorlogsjaren herhaaldelijk tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitsers en tegen de deportaties van Joodse landgenoten. De Jong leek dus in aanmerking te komen voor de Yad Vashem-onderscheiding. Het wachten was op een datum voor de uitreiking. Een bijbehorend programma, compleet met een symposium over De Jong, lag al klaar.

Maar toen doken er vorige maand berichten op dat een naaste medewerker van De Jong, monseigneur Felix van de Loo, na de oorlog heeft geprobeerd het verloop van het proces tegen een neef van hem te beïnvloeden. Die neef, Willem van de Loo, was als lid van een speciale SS-eenheid betrokken bij het martelen en vermoorden van verzetsmensen. Onder zijn slachtoffers waren ook Joden. Hij werd ter dood veroordeeld, maar die straf werd later omgezet naar zeven jaar celstraf en tbs voor onbepaalde tijd. In 1956 kwam hij vrij.

Onduidelijk is wat De Jong precies geweten heeft van de activiteiten van zijn naaste medewerker. Dat wilden mensen die ook betrokken waren bij de aanvraag graag nader onderzoeken, maar het aartsbisdom geeft geen toegang tot zijn archieven.

Het aartsbisdom zegt dat Eijk de aanvraag heeft ingetrokken omdat hij niet wil dat kardinaal de Jong en Yad Vashem in opspraak raken. Zelf gaat het aartsbisdom de zaak niet onderzoeken.

Lees ook: Verzetsveteraan geeft Israëlische onderscheiding terug na dood familie in Gaza

In 2014 gaf de 91-jarige Nederlander Henk Zanoli zijn Israëlische onderscheiding voor de hulp aan Joodse onderduikers terug. Zanoli deed dat nadat door een Israëlisch bombardement zes familieleden waren omgekomen in de Gazastrook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden