Kardinaal Eijk sluit kerken met 'pijn in het hart'

Steeds als kardinaal Wim Eijk een kerkgebouw sluit, doet hij dat met 'pijn in het hart'. Dat schrijft hij in zijn 'vastenbrief' aan alle parochianen in bisdom Utrecht. In de brief, een schrijven ter gelegenheid van het begin van de vastentijd dat op de website van het bisdom staat, zegt Eijk dat hij begrip heeft voor 'diepe gevoelens van verdriet' en 'boosheid' die gelovigen voelen nu in het bisdom naar schatting driehonderd kerken zullen sluiten.

De kardinaal waarschuwt ervoor dat al die gevoelens niet moeten omslaan in verbittering. "Bitterheid functioneert als een kerker waarin geen licht kan binnendringen. (...) Het is juist zaak om open te blijven staan, open voor God en open voor de medeparochianen met wie we gezamenlijk de kerk vormen."

Deze uitspraak staat in schril contrast met Eijks weigering eerder deze week om met protesterende parochianen in gesprek te gaan. Zij hebben zich verenigd in het 'Bezield Verband' en ageren tegen de sluiting van de kerken en de bestuursstijl van Eijk. De parochianen zamelen handtekeningen in die samen een 'noodkreet' aan paus Franciscus vormen. Er zijn inmiddels 1500 handtekeningen binnen, zegt voorzitter Ad de Groot van Bezield Verband.

De Groot voelt zich 'in de maling genomen' door de 'te mooie uitspraken' die Eijk doet in zijn vastenbrief. "Hij schuift de schuld af op maatschappelijke ontwikkelingen en pastores, terwijl hij zelf als enige echt verantwoordelijk is voor de sluiting van kerken. Als je zó schrijft over openheid, maar niet met ons in gesprek wilt, hoe menselijk ben je dan?"

Ondanks de hoogoplopende emoties in het bisdom accentueert Eijk in zijn brief de hoop die er nog is. "Hoe moeilijk de persoonlijke omstandigheden ook zijn, we mogen er altijd op vertrouwen dat Christus nabij is. Hij is onze loods terwijl we tegen de stroom van de tijdgeest in roeien om ons geloof te verkondigen."

Want dat is volgens Eijk hard nodig om de kerk te redden. Hij roept parochianen op 'missionarissen' te zijn in hun eigen wijk: "Dat vraagt dat wij in beweging komen, zowel als het vertrouwde kerkgebouw sluit, alsook wanneer dat openblijft. In dat laatste geval zijn we ertoe geroepen onze medeparochianen van kerken die gesloten zijn tegemoet te gaan en hen met open armen te verwelkomen."

Eijk vraagt zich aan het eind van zijn brief af wat de Veertigdagentijd betekent als gelovigen in de samenleving in de minderheid zijn. Het is volgens de kardinaal 'een tijd van vasten, meer gebed en van zelfonderzoek'. "Dat vasten is een hulpmiddel om de afleidingen die ons omringen op een laag pitje te zetten, om ons te richten op waar het werkelijk om gaat en ons open te stellen voor God. Door te vasten, stellen we ons bovendien meer open voor onze medemens in nood, in wie wij Christus kunnen herkennen."

Het Bezield Verband is intussen niet van plan z'n protest op een 'laag pitje' te zetten. "Eijk kan nog zo mooi schrijven, maar hij heeft gewoon niet in de gaten wat hij aan het aanrichten is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden