'Kardinaal Eijk is eigenlijk ongelovig'

Actievoerders tegen sluiten van katholieke kerken spreken in Utrecht voor dovemansoren

Onder het zingen veegt Marie-José Janssen (74) een traan van haar wang. Met zo'n dertig medekatholieken staat ze op de stoep van het bisschoppelijk paleis in Utrecht. Ze protesteren tegen drastische bezuinigingsplannen van het hoogste gezag van de Nederlandse rk kerk.

In vijftien jaar, zo bleek eind vorig jaar uit een rapport, wil kardinaal Eijk van 300 naar 20 kerken. Tot ontsteltenis van katholieken in het hele land. Actiegroep Bezield Verband zamelde 12.000 handtekeningen in onder een pamflet.

'Handen af van onze kerken', staat er in felgekleurde kapitalen op hun spandoeken. Het plan is de handtekeningen aan Eijk zelf te geven. Maar eerst heffen de demonstranten een lied aan. De wind maakt er flarden van: speuren naar hoop, God, een dak boven het hoofd.

Dan zet protestaanvoerder Ad de Groot de megafoon aan de mond. "Wij denken", klinkt het plechtig, "dat de kardinaal aan de deur moet willen komen". Hij belt aan. Even gaat de deur open, op een kier. Net groot genoeg voor de tengere receptionist, die er door glipt, en de deur vlug weer achter zich op slot draait. Namens de kardinaal neemt hij de handtekeningen in ontvangst. Hij bedankt. Op de vraag of de kardinaal thuis is: "Ik geef normaal geen mededelingen over de aanwezigheid van personen". Terwijl hij weer verdwijnt in de kier, propt een demonstrant hem nog een spandoek in de handen. "Dan weet u zeker dat we geweest zijn."

Hoofdschuddend ziet Janssen het aan. "Die deur op een spleetje: tekenend. Eijk wil niet praten." Voor Janssen - parels in de oren, bloementas in de hand - is dat het grootste probleem. "Hij pakt kerken af, zonder enig overleg. Daar worden mensen kwaad over."

Dat er kerken dicht moeten is een simpele optelsom van minder kerkgangers en minder inkomsten. Janssen begrijpt dat wel. "Maar daar moet je dan met elkaar, parochianen en bestuurders, over spreken: hoe kun je dat aanpakken? Hoeveel zou je nog op kunnen brengen? Voor hoe lang nog? Maar dat gebeurt niet."

Haar eigen kerk, in het dorp Maartensdijk, is niet in gevaar. Tenminste, nóg niet. Afgelopen zondag, vertelt Janssen, kregen ze ineens te horen dat ze een nieuwe pastoor krijgen. "Die heeft in Twente al menige kerk gesloten."

Naast haar staat Hans Boerkamp (69). Veertig jaar lang was hij pastoraal werker voor de rk kerk in Maarssen. Hij valt haar bij: "Eijk wil niet nadenken over hoe het anders kan. Maar als je nieuwe mensen wilt trekken, moet je nieuwe dingen doen."

Het maakt Boerkamp bitter. "Ik vind de kardinaal een van de meest ongelovige mensen die ik ken". Hij legt uit: "In wezen denkt hij dat de Heilige Geest niets meer kan doen. Die zonde, staat in de Bijbel, is onvergeeflijk."

Intussen ligt het pamflet tussen de stukken op het bureau van de kardinaal. "We gaan het bestuderen", laat woordvoerder Hans Zuijdwijk weten. En wat er dan gaat gebeuren? "Geen idee. Ik weet niet wat u bedoelt. In de kluis leggen? Met het oud papier meegeven?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden