Kardinaal Eijk: Franciscus en ik zitten op één lijn

Kardinaal Eijk zegt niet van plan te zijn iets aan zijn beleid te veranderen. Hij voelt zich bevestigd door paus Franciscus.

Eijk, aartsbischop van Utrecht, staat bekend als de man van de regels, Franciscus als de man van de barmhartigheid. "Paus Franciscus en ik zitten op één lijn", zei kardinaal Eijk deze week in de Friezenkerk in Rome. Voor een 'ad limina-bezoek' hadden de dertien Nederlandse bisschoppen deze week een ontmoeting met paus Franciscus en gingen ze langs bij de congregaties en raden in het Vaticaan.

In het aartsbisdom Utrecht is veel kritiek op de bruuske wijze waarop Eijk kerken sluit en mensen ontslaat, zonder overleg. Onder de naam 'Bezield verband' verzet een groep kritische katholieken, overwegend uit het aartsbisdom Utrecht, zich tegen deze wijze van leidinggeven.

Volgens kardinaal Eijk bestaat bij de Nederlandse bisschoppen "eenzelfde evenwicht als bij paus Franciscus" als het gaat om barmhartig zijn en het handhaven van de regels. "De paus verandert niets aan de kerkelijke leer."

Eijk: "De katholieke kerk in Nederland doet veel aan diakonie. Dat is onze aandacht voor de armen. Dankzij de fusies van parochies zijn de caritasinstellingen groter geworden en kunnen zij meer doen voor hen die hulp nodig hebben."

Eijk zei tegen paus Franciscus dat in 2025 twee derde van de katholieke kerken naar verwachting gesloten zal zijn.

DE VERDIEPING 10

Vijf kantjes huiswerk van de paus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden