Kardinaal Eijk blokkeert bezoek paus Franciscus

Kardinaal Wim Eijk. Beeld anp
Kardinaal Wim Eijk.Beeld anp

Het draaiboek lag klaar, de beveiliging was geregeld en geld was het probleem niet. Eigenlijk hoefde paus Franciscus alleen nog maar te zeggen wanneer hij naar Amsterdam zou komen. "Nodig me maar uit", zei de paus vorig najaar tijdens een privéaudiëntie tegen bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam.

Emiel Hakkenes

Maar die uitnodiging volgde nooit. Een bezoek van de paus aan Nederland is door kardinaal Wim Eijk tegengehouden. Dat bevestigen bronnen rond de Nederlandse bisschoppenconferentie aan Trouw. De kardinaal zou bang zijn geweest voor een gebrek aan animo voor de paus bij het Nederlandse publiek.

Bisschop Punt presenteerde in het najaar van 2013 zijn collega-bisschoppen uitgewerkte plannen voor een eendaags pausbezoek aan Amsterdam. Er stond onder meer een gebedsviering in de Amsterdam Arena op het programma. In de bisschoppenvergadering van vorige maand liet kardinaal Eijk echter weten: "De Heilige Vader en ik hebben besloten dat het niet door kan gaan." De woordvoerster van de bisschoppenconferentie bevestigt deze gang van zaken.

Midden in 'spirituele periferie'
Bisschop Punt is 'verbaasd en teleurgesteld' over het afketsen van het pausbezoek, zegt algemeen secretaris Eric Fennis van het bisdom Haarlem-Amsterdam. "Uit de entourage van paus Franciscus kregen wij duidelijke signalen dat er mogelijkheden waren." De paus zou Amsterdam, midden in de 'spirituele periferie', zelfs een heel geschikte bestemming vinden. Tijdens het bezoek in 1985 van paus Johannes Paulus II aan Nederland werd Amsterdam juist bewust overgeslagen.

Toen kardinaal Eijk halverwege vorige maand in Rome een persoonlijk bezoek bracht aan paus Franciscus, zouden zij samen tot de conclusie zijn gekomen dat een pauselijk bezoek aan Nederland niet haalbaar was. Ingewijden stellen tegenover deze krant echter dat een bezoek aan Amsterdam nooit tussen Eijk en de paus besproken is. De woordvoerder van de kardinaal kan niet zeggen wat er dan wel besproken is, omdat dat vertrouwelijk is.

Blijven proberen
Bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam lijdt hiermee een nieuwe nederlaag. In 2001 probeerde hij al vergeefs om paus Johannes Paulus II naar Nederland te krijgen. Secretaris Fennis: "De paus reageerde toen positief, maar hij was natuurlijk al op leeftijd en in zwakke gezondheid."

Dat nu een bezoek van Franciscus ook niet doorgaat, ontmoedigt Punt geenszins, zegt Fennis. "Het ligt in de aard van de bisschop om het te blijven proberen. Als hij weer in Rome is, zal hij de paus laten weten hoe enthousiast er door vriend en vijand is gereageerd op alleen al het gerucht van een bezoek."

Lees vandaag in Trouw de reconstructie 'Hoe de paus niet naar Nederland kwam'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden