Karavaan des Doods liet 72 Chilenen verdwijnen

Pinochet verliest, naar alle waarschijnlijkheid, zijn parlementaire onschendbaarheid. Uit de 153 aanklachten tegen de ex-dictator heeft de Chileense aanklager Juan Guzman één zaak gekozen op grond waarvan hij berechting eist: de Karavaan des Doods.

Het is oktober 1973, een maand na de coup van de Chileense junta met generaal Pinochet tegen president Salvador Allende. Carlos Berger zit vast in Calama, Noord-Chili. Hij kreeg op de dag van de staatsgreep opdracht zijn radiostation in die stad te sluiten; hij weigerde. Berger zit een straf uit van 61 dagen. Een Puma-helikopter van het leger vliegt over het noorden van Chili. Van tijd tot tijd duikt de machine naar beneden, naar kazernes in onbeduidende plaatsen. Mannen rennen naar buiten in volledige gevechtsuitrusting, compleet met pistoolmitrailleurs en de corvo, het kromme Chileense mes dat wordt gebruikt in man-tot-mangevechten.

De heli landt ook in Calama. Officieren die de troep leiden, verlangen van de plaatselijke commandant de lijst met politieke gevangenen die hier vastzitten. Die worden meegenomen. Niemand ziet ze ooit meer terug. Onder hen is Carlos Berger.

De eenheid die zeker 72 mensen heeft laten verdwijnen, staat bekend als de 'Karavaan des Doods', aangevoerd door generaal Sergio Arellano Stark.

Guzman heeft juist deze zaak gekozen omdat die het best is gedocumenteerd. Dat is te danken aan Carmen Hertz, vrouw van Carlos Berger, en inmiddels een befaamd advocate in Chili. Ze was juridisch adviseur op het ministerie van buitenlandse zaken, maar stapte daar op toen ze in 1998, na de arrestatie van Pinochet in Engeland, moest zoeken naar wegen om de ex-dictator naar huis te krijgen, en te voorkomen dat hij uitgeleverd zou worden aan Spanje.

De zaak van de doodskaravaan maakt juridisch een kans omdat Pinochets amnestie, afgekondigd in 1978, hier niet opgaat. Het Chileense Hooggerechtshof heeft al eerder geaccepteerd dat in gevallen van 'vermissing' sprake is van een nog altijd voortdurend misdrijf. Generaal Stark en drie anderen zijn op grond daarvan gearresteerd. Probleem is te bewijzen, dat generaal Pinochet erbij betrokken was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden