'Karate Bob' moet van Leers terug naar Servië

Beeld ANP

Minister Leers (immigratie en asiel) ziet geen beletselen om de ongewenste vreemdeling Slobodan Mitric (63) na een onafgebroken verblijf in Nederland van 38 jaar uit te zetten naar Servië of Montenegro.

Mitric en zijn raadsman Henri Sarolea zijn in december over het voorgenomen besluit ingelicht. Hoewel vaker sprake was van mogelijke uitzetting van Mitric, was een minister niet eerder zo stellig.

Mitric woont al jaren op een zolderkamer in Amsterdam en is sinds het overlijden van zijn vrouw in 2006 verstoken van alle financiële en sociale voorzieningen van overheidszijde. Hij leeft geheel op kosten van weldoeners, vooral zijn excentrieke uitgever Robert Jan Kelder.

Mitric stond bekend als Karate Bob. Hij doodde in 1973 in Amsterdam drie landgenoten, die het op hem, als deserteur van de geheime dienst van toenmalig Joegoslavië, hadden voorzien. Daags ervoor had hij geweigerd in Brussel iemand te liquideren.

Leers baseert zich nu op een individueel ambtsbericht van Buitenlandse Zaken. Hierin zijn de risico's ingeschat die Mitric bij zijn terugkeer in Belgrado zou kunnen lopen. In het ambtsbericht wordt het 'ondenkbaar' genoemd dat de Servische of Montenegrijnse autoriteiten Mitric na 38 jaar alsnog zouden willen vervolgen, en 'evenzo geldt dit voor het risico van een stille executie'.

Advocaat Sarolea kan slechts gissen naar de reden voor de uitzetting. "Al tientallen jaren is hij niet in aanraking geweest met Justitie", zegt de raadsman. "Ook is hij naar het recht van Nederland getrouwd geweest.

Lees ook: 'Karate Bob' in paniek, nu hij echt weg moet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden