'Karate Bob' in paniek, nu hij echt weg moet

'Karate Bob' Slobodan Mitric in '74.

Op 22 mei 1986 verbood de Haagse rechtbank de Nederlandse Staat om Slobodan Mitric uit te zetten naar het toenmalige Joegoslavië. De civiele rechters stelden dat de van desertie beschuldigde Mitric bij terugkeer in Belgrado risico liep om te worden gemarteld, zelfs slachtoffer kon worden van stille executie.

Mitric (63) is in Nederland sinds 14 februari 1978 ongewenst vreemdeling. Hij zat destijds een langdurige gevangenisstraf uit voor het doden van drie van zijn landgenoten, kerstavond 1973. In de 38 jaar die hij in Nederland verblijft, vernam hij vaker dat hij gedwongen het land uit moest. Maar niet eerder was de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt zo groot als nu.

Servië en Montenegro zijn veilig voor hem, meent minister Leers van immigratie en asiel. Om die reden is er volgens hem niets dat uitzetting van Mitric in de weg staat. Dat kan in principe morgen zijn, over een week of over twee maanden. Bij Mitric, zijn weldoener Robert Jan Kelder en raadsman Henri Sarolea strijden teleurstelling, boosheid en gevoelens van onrecht om voorrang.

Mitric, die in Nederland bekend raakte als Karate Bob, is na de onheilstijding van Leers in paniek. Hij maakt zich vooral zorgen over de schilderijen die zijn in januari 2006 overleden echtgenote Iris de Vries achterliet en die hij, bij uitzetting, onmogelijk kan meenemen. Sarolea wijst op het uit 1986 daterende verbod van de rechtbank om zijn cliënt op het vliegtuig naar Belgrado te zetten. Dat vonnis is nooit opgeheven. Daarnaast vindt Sarolea dat Leers en de Immigratie- en Naturalisatiedienst onvoldoende rekening houden met de bijzondere geschiedenis van Mitric in Nederland.

"In een humane, democratische rechtsstaat past het niet om iemand die 38 jaar daar verblijft, op zijn oude dag uit te zetten", meent de raadsman. "Zo iemand stuur je niet weg. Hoe je het wendt of keert, hij is hier tientallen jaren gedoogd." De advocaat wijst op de slechte gezondheid van Mitric, die sinds juni 2010 niet meer van zijn zolderkamer in Amsterdam komt. Zijn ooit zo sterke lijf is broos: opgezette voeten, hartklachten, nieren die niet goed functioneren, gebrek aan vitaminen en frisse buitenlucht. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kampt de voormalige agent van de naderhand opgeheven geheime dienst Drzavne Bezbednosti (SDB) met problemen. Hij voelt zich onveilig en vreest voortdurend voor zijn leven. Soms meent hij 's nachts vanuit het raam duistere figuren te zien die hem vanaf de straat zouden bespieden en het op hem zouden hebben gemunt.

Slechts een paar vertrouwelingen omringen Karate Bob. Naast zijn uitgever Kelder is dat onder meer arts Co van Melle. Hij spant zich in de hoofdstad al jaren in voor zwakkeren in de samenleving, zo ook de sociaal volledig geïsoleerde Slobodan Mitric. Van Melle merkt op dat Mitric niet of nauwelijks de deur uit te krijgen is vanwege de risico's die hij daar nu eenmaal aan verbindt. Dit impliceert, schrijft Van Melle, dat hernieuwde onderzoeken naar zijn fysieke toestand, bijvoorbeeld naar zijn hart en nieren, achterwege blijven. "Een zieke man als hij uit te zetten, lijkt mij een even groot, zo niet een nog groter risico", meent de arts.

Lees ook: 'Karate Bob' moet van Leers terug naar Servië

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden