karate bob / Ex-spion dreigt na 33 jaar alsnog te worden uitgezet

Na een verblijf van 33 jaar in Nederland dreigt voor voormalig geheim agent Slobodan Mitric (58) van voormalig Joegoslavië alsnog uitzetting. De mensen die hem van nabij kennen, steunen en in leven houden, generen zich voor Nederland.

Emeritus hoogleraar theologie Joh. Boendermaker kent Slobodan Mitric, die bekend is als Karate Bob, sinds jaar en dag en correspondeert zelfs met hem. „Ik heb zo langzamerhand het gevoel dat Nederland ons land niet meer is”, zegt de theoloog. „Mitric wordt behandeld als een waardeloos en rechteloos stuk vuil. De rechter heeft in 1986 al bepaald dat de Nederlandse staat hem niet naar Belgrado mag uitzetten. Het verontrust mij buitengewoon dat Nederland rechterlijke uitspraken probeert te negeren of te omzeilen. Maar ook verontrust het mij dat Nederland iemand die hier 33 jaar is volledig aan zijn lot overlaat”.

Iris de Vries, de in januari dit jaar overleden echtgenote van Mitric, ging ooit op catechisatie bij Boendermaker. „Zo heb ik eerst Iris en later beiden leren kennen. Iris was een bijzondere vrouw van goede komaf. Haar overlijden was een enorme slag voor Slobodan. Ze gaf deernis en liefde. Alles dat Slobodan had, en dat was Iris, werd met haar dood van hem afgenomen. Hij zit in vreselijke nood en is afhankelijk van een paar mensen die zich zijn lot aantrekken. Zijn advocaat, Henry Sarolea, bijvoorbeeld doet alles voor hem, écht alles”.

Robert Jan Kelder, uitgever, filosoof, antroposoof en een keer finalist op het songfestival voor ouderen in Amsterdam, ontmoette Mitric op pinksterzondag 1987 voor de eerste maal. „Hij verscheen in mijn woonwagen achter Artis”, herinnert Kelder zich. „Slobodan verrichtte daar onderzoek naar terroristische activiteiten. Later heeft hij nog een tijd een kamertje gehuurd in mijn woonwagen. Hij is een controversieel, maar onderschat figuur. Fysiek is hij gebroken, hij voelt zich alsof hij 33 jaar lang is gemarteld. Zelf zegt hij altijd: ’Ik heb kiespijn over mijn hele lijf””.

Theoloog Boendermaker: „Slobodan wil de schilderijen die Iris heeft gemaakt, exposeren. Dat zijn er misschien wel honderd”.

Kelder: „Hij wilde een tentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam of in de Mozes en Aüronkerk. Maar ze willen niet, of ze zeggen dat het niet kan. Mitric past in het straatje van weinigen”.

Boendermaker: „Voor zijn gevoel is de hele maatschappij tegen hem en dat maakt hem kwetsbaar. Het is voor hem vreselijk om aldoor van anderen afhankelijk te zijn. Iemand betaalt de huur, iemand geeft hem iets te eten, iemand schenkt hem een afgedankt ditje of datje. Hij krijgt geen uitkering, geen euro, niets”.

Kelder noemt de situatie ’levensbedreigend’ voor Mitric. „Als hij wordt uitgezet naar Belgrado, is zijn leven niets meer waard. Niemand begrijpt waarom hij na 33 jaar niet een verblijfsvergunning krijgt. Voor minister Verdonk en de IND doen zijn persoonlijke omstandigheden er niet toe.”

„Zijn tanden zijn verdwenen, zijn nieren zijn ziek, zijn vrouw, die hij adoreerde en op gouden handen droeg, is overleden en Nederland is hem liever kwijt dan rijk. Als ongewenst vreemdeling moet hij nu weg, want zo zijn de regels, zeggen ze”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden