Karaoke: niet met Hazes maar met de psalmen van Calvijn meezingen

De Zeeuwse kunstenares en theologe Dieuwke Parlevliet laat (ex-)gelovigen meezingen op vertrouwde psalmmelodieën. Met een kaarsje en een jukebox combineert Parlevliet Calvijn en karaoke.

’Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes staat niet in het keuzemenu van het karaokeprogramma van de ’De Calvijnkapel’. Wel heel oude melodieën. Niet van Hollandse smartlappen, maar van psalmen. Vanaf 15 april kunnen bezoekers die meezingen in de abdijtoren de Lange Jan in Middelburg.

Theoloog en kunstenaar Dieuwke Parlevliet uit Zierikzee zette de kapel samen met de Protestantse Kerk in Nederland op. Bij karaoke dacht ze altijd aan hossende Hollanders op een camping. Totdat haar man terugkwam van een reis naar China. Daar had hij op de universiteit meegedaan aan karaoke.

Waarom, vroeg Parlevliet zich af, zouden we niet op dezelfde manier psalmen zingen in de kerk?

Want Parlevliet vindt het zonde dat de psalmen langzaamaan uit de kerken verdwijnen. „Het zijn prachtige oude gedichten.”

In Antwerpen kwam ze een tijd geleden een blaadje tegen met iets over het Calvijnjaar. Daarop bedacht ze een Calvijnkapel. Maar een beeld van hem in een rk kapel zetten, vond ze geen recht doen aan de man. „Sla één boek open over hem en je beseft dat dat niet goed is.” Een beeld van Calvijn past niet bij de reformator die niet eens een eigen grafsteen wilde – en zeker niet in een rk kerk.

Volgens Parlevliet introduceerde Calvijn het samen zingen van psalmen in de kerk. Dat combineerde Parlevliet met haar karaoke-zingende echtgenoot. Zo werd de psalmenkaraoke geboren.

Via eBay duikelde ze een knielbank op waar zeven knopjes in werden gemonteerd. Elk knopje van deze primitieve jukebox tovert een andere psalm tevoorschijn. Klaagpsalmen, dankpsalmen, lofpsalmen. „Verschillende genres, zodat de lijst een goede afspiegeling vormt van het psalmboek.”

Voor de knielbank komt een scherm te staan met een filmpje van een brandende kaars. Onder de kaars verschijnen de teksten van de psalmen die uit het Liedboek voor de kerken zijn gehaald – het meegalmen gaat op de nieuwe berijming uit 1973.

De orgelmuziek komt uit de boxen en is hiervoor ingespeeld door Margreeth Chr. de Jong op het Van Leeuwenorgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Voor bezoekers de kerk verlaten, kunnen ze een boodschap achterlaten in het gastenboek. En een psalmenkaraoke-dvd kopen. Of het kinderboek ’De Calvijnkapel’. Dat boek heeft Parlevliet zelf geschreven – het gaat over een kind dat met haar oma de Calvijnkapel bezoekt. Grootmoeder mocht vroeger nooit wat van de kerk. In de Calvijnkapel zingt ze mee met de psalmen die ze allemaal nog kent. Ze heeft haar dansschoenen aan, die haar kleindochter gisteren vond op zolder. Maar ook dansen mocht ze niet. Totdat een vrouw haar bij de arm pakt en meevoert naar de kapel. Daar danst oma op de psalmen.

Of de bezoekers – gelovigen of ex-gelovigen – ook echt gaan zingen?

Parlevliet: „Zelf zou ik heel graag willen knielen en zingen. Maar ik zou het niet doen als er veel mensen omheen staan. Ik hoop dus op veel bezoekers, maar niet allemaal tegelijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden