'Karaktermoord op Van Rey'

Advocate van verdachte politicus verwijt OM dat het informatie naar de media lekte

De media waren massaal aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, maar hoofdrolspeler en politicus Jos van Rey, voor wie de journalisten gisteren toch voornamelijk kwamen, bleef weg.

De regiezitting in weer een corruptieschandaal met het accent op Limburg miste hierdoor net het tikje karakter dat zo'n procesdag kan gebruiken. Nu bleef het bij zakelijke, maar soms ongemeen harde verwijten van de raadsvrouw van Van Rey aan het Openbaar Ministerie.

"Het kwaad is geschied", vond advocate Gitte Stevens over de omgang van Justitie met haar van corruptie verdachte cliënt. "Het meest elementair beginsel van een proces, fair trial, heeft het OM geschonden. Dat is niet meer terug te draaien. Dit onderzoek zal keihard aantonen op welke schaamteloze wijze in deze zaak is geopereerd."

Wellicht tientallen getuigen wil Stevens in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Van Rey nog laten horen. De meesten van hen bij de rechter-commissaris, een enkeling naderhand voor de rechtbank. Onder hen veel ambtenaren en ook (ex-)wethouders uit Roermond, de bakermat van Van Rey en zijn medeverdachten, projectontwikkelaar Piet van Pol en voormalig wethouder Tilman Schreurs.

Maar ook komen op de wensenlijst van Stevens meer gevestigde namen voor. Oud-minister van binnenlandse zaken Liesbeth Spies bijvoorbeeld, voorzitter Herman Bolhaar van het college van procureurs-generaal en minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie. Maar vooral ook staatssecretaris Fred Teeven, die eens een telefoontje pleegde met Van Rey over een burgemeestersbenoeming in Roermond.

Dat gesprek vond plaats in een periode dat Justitie de telefoon van Van Rey aftapte. Het wonderlijke achteraf is dat de tap van dit gesprek ontbreekt. Volgens de zaaksofficieren omdat het een toevallige storing betrof, maar dat gelooft raadsvrouw Gitte Stevens niet zo makkelijk. Teeven is over de kwestie gehoord. Een eindoordeel over de kwestie van de recherche laat nog op zich wachten.

Tegen persbureau ANP zei de staatsseretaris gisteren over de mogelijkheid dat hij als getuige wordt gehoord: "Als ik word opgeroepen, zal ik gaan. Er is geen telefoongesprek verdwenen. Er is een gesprek niet opgenomen."

Onderwijl likt Van Rey ogenschijnlijk zijn wonden. Het OM, dat hem beschuldigt van corruptie, witwassen en verkiezingsfraude, heeft volgens hem en zijn advocate zijn recht op strafvervolging verspeeld. Soms waren media eerder op de hoogte van nieuwe feiten in het onderzoek dan hij.

"Onder regie van het OM gebeurde wat mijn cliënt wordt verweten, namelijk het lekken van geheime informatie", zei Stevens. "De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Van een eerlijk proces is door de opzettelijk zeer negatieve beeldvorming van mijn cliënt, de karaktermoord op hem, geen sprake."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden