Karakter is belangrijk voor een zebravinkenvrouw

Een goedverzorgd stel veren en een felgekleurde snavel zijn niet genoeg voor een zebravinkenman op vrouwtjesjacht. Wil hij avontuurlijke exemplaren om zijn vinger winden, dan is ook zijn persoonlijkheid van belang, ontdekten Engelse wetenschappers.

"Dit is voor zover wij weten het eerste onderzoek dat bij dieren aantoont dat vrouwtjes een voorkeur hebben voor de persoonlijkheid van de man, onafhankelijk van zijn uiterlijk", schrijven de biologen in het vakblad Ethology.

In een zebravinken-datingshow, kreeg een vrouwtje twee mannetjes te zien. Eén kon vrijelijk rondhippen door een kooi. Van de ander werd de bewegingsvrijheid beperkt. Nadat een vrouwtje het tafereel 10 minuten had aanschouwd, werden de vogels overgeheveld naar een andere opstelling. Hierin maten de wetenschappers hoeveel tijd het vrouwtje met elk mannetje doorbracht.

Vrouwtjes die zelf niet zo onderzoekend waren, hadden geen sterke voorkeur. De avontuurlijk ingestelde vrouwtjes wel. Zij verkozen het gezelschap van het mannetje dat vrijuit kon bewegen meestal boven dat van de andere man. "Dit is een sterk bewijs dat vrouwtjes de persoonlijkheid van hun partners wegen", concludeert bioloog Sasha Dall van de universiteit van Exeter.

Dat niet-avontuurlijke vrouwtjes niet kieskeurig zijn, is logisch, stelt Dall. Zij brengen met zowel nieuwsgierige als timide mannetjes hun kuikens met gemiddeld succes groot. Voor avontuurlijke vrouwtjes is het broedsucces om onbekende redenen afhankelijk van hun partnerkeuze. Met een avontuurlijk mannetje is zij succesvol, met een verlegen vader komen haar jongen er slecht vanaf.

"Avontuurlijke vrouwtjes hebben meer te winnen bij een avontuurlijke man. Hierdoor kan ook de mate van voorkeur van een vrouwtje afnemen, naarmate zij zelf minder onderzoekend is", verklaart Dall.

De avontuurlijkheid van een zebravink is geen maat voor zijn gezondheid. "Het onderzoekende gedrag van zebravinken is onafhankelijk van hun conditie. Een mannetje dat avontuurlijk is ingesteld, blijft dat ook als het minder hongerig wordt of in een slechtere gezondheid verkeert. Avontuurlijkheid is echt een variatie in persoonlijkheid, en niet in gedrag."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden