Karadzic opgepakt

De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic is maandagavond in Servië opgepakt. Het kantoor van de Servische president Boris Tadic maakte de arrestatie bekend. Betrouwbare bronnen melden dat Karadzic is aangehouden in Belgrado.

Karadzic was een van de meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden ter wereld. Het Joegoslavië-Tribunaal dringt al jaren bij de Servische autoriteiten aan op zijn uitlevering. Hij wordt onder meer verdacht van genocide op mogelijk achtduizend moslimmannen en -jongens na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Nederlandse blauwhelmen onder bevel van overste Karremans slaagden er toen niet in de bevolking te beschermen.

Nabestaanden, de NAVO, de Europese Unie (EU) en hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Serge Brammertz reageerden verheugd op Karadzic' arrestatie. Zowel Brammertz als de Finse EU-Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) spraken van een mijlpaal in de samenwerking tussen Belgrado en het Tribunaal. De Eurocommissaris zei dat de aanhouding gunstig is voor de Servische kansen op EU-lidmaatschap.

,,Vol schok en ongeloof''

Ook Joris Voorhoeve, minister van Defensie tijdens de val van Srebrenica, noemde de arrestatie ,,een belangrijk signaal dat de Servische regering toch een stap richting Europa wil zetten''. Hij sprak van ,,een beetje gerechtigheid'' voor de nabestaanden van zijn duizenden slachtoffers. ,,Maar het leed dat hen berokkend is, valt nooit goed te maken.''

De familie van Karadzic was daarentegen ,,vol schok en ongeloof'' over de aanhouding, liet zijn echtgenote weten. Ook de grootste oppositiepartij van Servië, de ultranationalistische SRS, reageerde woedend. Een kopstuk van de partij zei dat ,,mensen verdwijnen die symbolen van het patriottisme zijn.''

Demonstratie

In de Servische hoofdstad Belgrado gingen ongeveer vijftig woedende ultranationalistische Serviërs de straat op om te demonstreren tegen de aanhouding. Tot ongeregeldheden kwam het echter niet. In Sarajevo, de hoofdstad van buurland Bosnië, werd de arrestatie met gejuich ontvangen. Auto's reden luid claxonnerend door de stad.

Wanneer Karadzic naar de gevangenis van het Tribunaal in Scheveningen gebracht zal worden, is nog onduidelijk. Maandagavond is hij naar de onderzoeksrechter van het Oorlogs Misdaden Tribunaal in Belgrado gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden