Karadzic krijgt in hoger beroep zwaardere straf: levenslang

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic voor het oorlogstribunaal vandaag in Den Haag. Zijn straf werd in hoger beroep verlengd van 40 jaar naar levenslang. Beeld Reuters

Het vonnis werd met gejuich en applaus vanaf de publieke tribune begroet: nabestaanden van slachtoffers van de oorlog in Bosnië waren ervoor naar Den Haag gereisd.

Daar hoorden ze dat in hoger beroep niet alleen het vonnis tegen Radovan Karadzic, tussen 1992 en 1996 leider van de Bosnische Serviërs, bevestigd werd, maar dat zijn straf zelfs verhoogd werd, van veertig jaar naar levenslang.

Karadzic was in 2016 veroordeeld voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij was betrokken bij de massamoord in Srebrenica, waar in 2005 door Serviërs achtduizend Bosnische moslims werden vermoord, de grootste moordpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Zowel Karadzic als de aanklagers gingen in hoger beroep. Karadzic meende dat hij geen criminele verantwoordelijkheid droeg voor het gebeurde. De aanklagers vonden de straf van veertig jaar te licht. Bovendien hoopten ze dat ook enkele andere episodes in de Bosnische burgeroorlog waarbij Karadzic betrokken was, als genocide zouden worden aangemerkt.

Dat laatste gebeurde niet: toch een kleine teleurstelling voor de aanklagers. Maar gezien de ‘buitengewone zwaarte van de verantwoordelijkheid van Karadzic’ vonden de rechters het wel gepast om de straf te verhogen naar levenslang. Voor Karadzic is dat een symbolische verandering: hij is 73.

Met dit vonnis is de zaak-Karadzic definitief gesloten. Het Joegoslaviëtribunaal is een paar jaar geleden al opgeheven, dit hoger ­beroep diende bij een speciale instantie voor ‘restzaken’. 

Lees ook: 

De zaak-Karadzic krijgt dan toch eindelijk een slot

Na ongeveer een decennium van procederen, spreken rechters in Den Haag woensdaghun eindoordeel uit over Radovan Karadzic.

Veertig jaar cel voor Karadzic wegens genocide in Srebrenica

Radovan Karadzic was een onwaarschijnlijk leider. Er was de gekte van de oorlog voor nodig om een psychiater zonder carrière en een niet-gelezen dichter te maken tot de man die tienduizenden soldaten gehoorzaamden, en die het lot van vele honderdduizenden in zijn handen had. 

De Servische ‘helden’ hangen in café Gekkenhuis

In een keet in Belgrado worden Servische leiders van de Bosnische oorlog in ere gehouden.‘Nou ja held, held...’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden