Kapper Koelewijn vreest de doodklap voor zijn kapsalon

'21 procent? We hebben al veel concurrentie van zwartwerkende thuiskappers'

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Silvester Koelewijn weet wat het is als de btw-tarieven omhoog schieten. Hij heeft de tijd meegemaakt dat kappers nog 19 procent btw betaalden. Dat was in de jaren negentig, toen Koelewijn zelf nog knipte. Tegenwoordig is zijn kapperszaak in handen van zijn zoon en staat de 76-jarige Koelewijn in het pand naast de kapsalon, in de pruikenboetiek. "Veel geld wegbrengen naar de belasting en weinig beuren", zegt hij over de jaren negentig. Hij vreest dat die tijden terugkeren, met een schepje er bovenop.

"Voor ons is dit de doodklap. Ik denk dat een derde van de kapperszaken sneuvelt. Het is nu al hartstikke moeilijk. Mijn zoon moet er alles aan doen om te blijven bestaan. We hebben veel concurrentie van zwartwerkende thuiskappers. Die krijgen het de komende tijd alleen maar drukker als wij duurder worden. 21 procent, man, dat is niet niks. "

"In de tijd van de 19 procent hadden we minder concurrentie van thuiswerk. Er was nog voldoende toestroom naar de salons. Toen het btw-tarief in 2000 naar de 6 procent ging, was dat goed nieuws voor ons. Dat zagen we terug in hogere lonen."

Dat de Belastingdienst de kappers straks net zo behandelt als grote bedrijven, vindt Koelewijn onbegrijpelijk. "Wij zijn niet als een staalbedrijf of een winkel. Wij zijn een praktijk waar we diensten leveren. Wij weten niet precies hoe lang we over een klant doen en kennen geen uurtarieven. Kapperszaken zijn niet te vergelijken met andere bedrijven. Daarom ook hadden wij dat lage tarief en de winkel en het staalbedrijf niet. De overheid moet voor ons een uitzondering maken."

Tegenover de hogere btw-tarieven staat, als de plannen doorgaan, ook lastenverlichting. Huishoudens zouden er 800 euro op vooruit gaan. "Maar mensen hebben verplichtingen. Zij gaan het extraatje van 800 euro anders besteden. Die komen niet bij ons terecht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden