Kapot geregisseerd

Ik verbaas me over de conclusie in Trouw omtrent de Russische scheidsrechter Ivanov. Ervan uitgaand dat uw telling klopt en dat hij in de wedstrijd Portugal-Nederland maar 25 keer voor een overtreding heeft gefloten. En dat deze wedstrijd daarmee een van de duels met de minste overtredingen is. Waar Trouw dan concludeert: ”Dat hij de wedstrijd kapot gefloten heeft, lijkt dus geen terechte constatering” zeg ik: nee, hij heeft de wedstrijd niet kapot gefloten maar kapot geregisseerd.

Hij mag dan slechts 25 keer voor een overtreding hebben gefloten, hij gaf daarbij 14 keer een speler de bijkomende straf van een halve wedstrijduitsluiting (de gele kaart). Met als gevolg 14 maal langdurige boekhoudpassages en als resultaat dat in de tweede helft de bal maar krap 29 minuten echt in het spel is geweest, oftewel 65 procent van de bruto speeltijd Dat lijkt me spelbederf.

Ivanovs Mexicaanse collega bewees maandag in de wedstrijd Zwitserland-Oekraïne dat het anders kan: één gele kaart bij veel meer dan 25 overtredingen. Misschien een idee voor de voetbalbond om wat speeltijd en straffen betreft eens leentjebuur te spelen bij andere sporten en te gaan werken met zuivere speeltijd en tijdelijke uitsluiting van een speler na een zware overtreding, in de wedstrijd zelf dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden