NieuwsItalië

Kapitein Sea-Watch 3 weer op vrije voeten

Beeld EPA

De spanningen tussen Italië en Duitsland lopen wat terug met de vrijlating van Carole Rackete van de Sea-Watch 3 op Sicilië.

Een rechter op Sicilië bepaalde dinsdag dat kapitein Carole Rackete weer een vrije vrouw is. De Duitse was zaterdag op het zuidelijke eilandje Lampedusa gearresteerd. De kapitein had haar schip Sea-Watch 3 tegen de wil van de Italiaanse autoriteiten in de haven aangemeerd. Tijdens het gemanoeuvreer bij het binnenvaren raakte een politieboot, die het aanmeren wilde tegenhouden, klem tussen de kade en het schip. De politieboot liep schade op. Als gevolg daarvan werd Rackete vastgezet op verdenking van ‘weerstand en geweld tegen een oorlogsschip’. Maandag, toen ze werd voorgeleid, zei ze tegen de rechter dat ze de patrouilleboot niet met opzet had geraakt. Ze was erg moe geweest.

De rechtse Italiaanse vice-premier en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini noemde ­Rackete na het incident onmiddellijk ‘een misdadigster’ en ‘pirate’. Hij was dan ook helemaal niet blij met de vrijlating en zei een zware straf te hebben verwacht. Sinds Salvini met zijn anti-immigratiepartij Lega een jaar geleden aan het regeren is geslagen, heeft hij diverse maatregelen genomen om ngo-reddingsschepen te weren. De Sea-Watch 3, die voor een Duitse organisatie onder Nederlandse vlag vaart, had op 12 juni ruim veertig Afrikaanse migranten bij Libië uit de golven gevist. Twee weken lang had Rome het schip buiten de deur weten te houden – totdat kapitein Rackete in het weekend besloot de blokkade te doorbreken. 

Vermeende hulp bij mensensmokkel

Italiaanse media melden dat de Duitse volgende week opnieuw in de Siciliaanse rechtbank moet verschijnen omdat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar haar vermeende hulp bij mensensmokkel. Door de vrijlating van Rackete kunnen de spanningen tussen Duitsland en Italië wat afnemen. 

Berlijn was tot nu toe zwaar geïrriteerd over de arrestatie van de 31-jarige vrouw. President Frank-Walter Steinmeier zei zondag dat ‘iemand die levens redt, geen misdadigster genoemd kan worden’ en dat hij van een grondlegger van de Europese Unie een andere houding verwachtte. De Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas deed daar op Twitter nog een schepje bovenop door te schrijven dat ‘in een rechtsstaat Carola Rackete alleen maar kan worden vrijgelaten’. 

Minister en Lega-leider Salvini –die onder de Italiaanse kiezers almaar populairder aan het worden is – reageerde daar fel op: “Laat Steinmeier zich bezighouden met wat er in Duitsland gebeurt. Laat hij zijn burgers leren zich aan de wet te houden in plaats van de levens van politiemensen in ongeluk spoorgevaar te brengen.”

Hysterische sfeer

Ook buurland Frankrijk, dat tegenwoordig vaak met Italië in de clinch ligt over immigratie, kraakte Salvini af en bekritiseerde zijn dichte-havens-beleid. Een woordvoerster van de Franse regering verweet de bewindsman dinsdag ‘een hysterische sfeer rondom immigratie’ te scheppen. Ook dat was koren op Salvini’s molen. Hij verwoordde het sentiment van veel Italianen, die zich al jaren door hun EU-partners in de steek gelaten voelen bij de opvang van de veelal kansloze asielzoekers uit Afrika. Salvini antwoordde dat de twee ngo-schepen die momenteel op de Middellandse Zee rondvaren maar naar Frankrijk moeten gaan wanneer ze migranten uit het water hebben gevist: “Bestemming Marseille”.

Lees ook:

Wie is kapitein Carola, die toch met haar vluchtelingenboot de haven van Lampedusa invoer?

Kapitein Carola Rackete van het reddingsschip Sea-Watch 3 is in Italië geliefd en gehaat omdat ze tegen het Italiaanse verbod in toch aanmeerde in de haven van Lampedusa. 

Lega is grote winnaar in Italië.

De nationalistische Lega van Matteo Salviniis de grote winnaar van deze verkiezingen van het Europees parlement is. Zijn partij zou kunnen rekenen op 33 procent van de stemmen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden