Kapitaal van Ajax staat niet op het veld, maar op de bank

Marc Overmars houdt conform de filosofie van Cruijff de hand op de knip: Ajax is een club die eigen spelers opleidt en niet met geld smijt. Beeld anp
Marc Overmars houdt conform de filosofie van Cruijff de hand op de knip: Ajax is een club die eigen spelers opleidt en niet met geld smijt.Beeld anp

"Het kapitaal moet op het veld staan", zei voormalig Ajax-voorzitter Uri Coronel bij zijn aantreden in april 2008. Daar is het, zeven jaar en een revolutie van Johan Cruijff later, niet van gekomen. Het kapitaal van Ajax staat vooral op de bank.

Hoewel de Amsterdamse voetbalclub al jaren geen rol van betekenis speelt in Europa en landskampioen af is, gaat het financieel beter dan ooit. Voor de tweede keer op rij is Ajax uitgeroepen tot de financieel gezondste club van Europa.

Volgens de jaarlijkse Credit Football League van S&P Capital IQ geeft Ajax grootmachten als Barcelona, Bayern München en Manchester United het nakijken als het gaat om operationele resultaten (winst), solvabiliteit (financiële degelijkheid) en liquide middelen (kasgeld).

'Marc Netto'
Toch krijgt de huidige directeur voetbalzaken van Ajax kritiek, omdat hij volgens de supporters niet durft te investeren in nieuw spelersmateriaal. Maar 'Marc Netto', zoals de linksbuiten van weleer Marc Overmars wordt genoemd, houdt conform de filosofie van Cruijff de hand op de knip: Ajax is een club die eigen spelers opleidt en niet met geld smijt. Dat moet de club op den duur weer sportief succes opleveren.

Overmars kreeg zijn bijnaam in zijn tijd als voetballer van Ajax. Hij belegde op jonge leeftijd in aandelen en stopte geld in onroerend goed. Daar liep hij niet mee te koop. Dat deed hij wel toen hij vakantiepark De Bosrand in Vaassen kocht. Op trainingskamp duwde Overmars wel eens foldertjes bij andere spelers onder de deur. Hij stond een aantal jaren in de Quote 500, met een toen geschat vermogen van 44 miljoen euro.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars (m) en algemeen directeur Michael Kinsbergen (r). Beeld anp
Directeur voetbalzaken Marc Overmars (m) en algemeen directeur Michael Kinsbergen (r).Beeld anp

Zuinige houding
De zuinige houding van de kleine oud-aanvaller uit Epe bezorgde Ajax een enorm eigen vermogen: bijna 70 procent van het balanstotaal. Dit kan op goedkeuring rekenen van de analisten van S&P Capital IQ, een zusterbedrijf van de gerenommeerde kredietbeoordelaar Standard & Poor's. De afgelopen vijf jaar verkochten de Amsterdammers voor bijna 100 miljoen euro aan spelers. Begin dit jaar had Ajax 86,6 miljoen euro aan liquide middelen.

Daarmee is de club financieel gezonder dan grootmachten als Arsenal, Bayern München en Manchester City die samen met Saint-Étienne de top vijf van meest gezonde clubs vormen. Onderaan de lijst van 44 clubs bivakkeren het Spaanse Tenerife, Hertha BSC uit Berlijn en het Londense Millwall.

Het miljoenenbal
Kan Ajax deze prijs volgend jaar prolongeren? Lastig. Naast het kopen en verkopen van spelers is nog een factor van invloed op de financiële huishouding: het meedoen aan de Champions League, dat niet voor niets 'het miljoenenbal' wordt genoemd. Dat belang wordt geïllustreerd door de positie van Manchester United en AS Roma op de lijst van S&P Capital ICQ. United, dat al twee jaar niet meedoet, daalde van de vierde naar de zestiende plaats. AS Roma deed wel mee en steeg van plek 37 naar 21. Ajax moet dit jaar eerst twee kwalificatierondes overleven om aan het eindtoernooi mee te doen.

Voor de analyse bestudeerde S&P Capital IQ de cijfers van 44 clubs in Europa. Dit jaar werden voor het eerst tien 'megaclubs' onder de loep genomen, waaronder Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Chelsea en Paris Saint-Germain. Op deze clubs hebben de analisten een andere onderzoeksmethode toegepast, omdat ze onvoldoende financiële gegevens openbaar maken.

Rijke sponsoren
En ze komen er niet best vanaf. Alleen Chelsea heeft een laag kredietrisico. Barcelona en Real Madrid hebben een gezamenlijke schuld van 767 miljoen euro en volgens de onderzoekers is er een kans dat Paris Saint-Germain binnen twaalf maanden geen rekeningen meer kan betalen. Maar voor al deze clubs geldt dat er rijke sponsoren of investeerders achter hen staan.

Wegens hetzelfde gebrek aan cijfers vallen alle andere Nederlandse profclubs ook buiten de beoordeling. Maar AFC Ajax NV is ook als enige beursgenoteerd. Nadat S&P het nieuws naar buiten bracht, steeg aandeel Ajax donderdag met ruim 3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden