Kapelle krijgt de gedroomde school

Aanstaande leerlingen van de nieuwe Isaac Beeckman Academie in Kapelle kiezen massaal voor een huiswerkvrij lesprogramma. (FOTO JOÿL VAN HOUDT) Beeld
Aanstaande leerlingen van de nieuwe Isaac Beeckman Academie in Kapelle kiezen massaal voor een huiswerkvrij lesprogramma. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)

Ouders en leraren willen kleinere klassen. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten, zeggen ze op de nieuwe Isaac Beeckman Academie.

Ricus Dullaert

„Kinderen, wat hebben jullie liever? Thuis je huiswerk maken en eerder vrij zijn, of tot half vijf op school blijven en geen huiswerk mee?” Voor in de kantine van een voormalig kantoorgebouw houden vijftig leerlingen van groep acht op felgekleurde plastic stoelen een groene kaart omhoog. Ze kiezen er voor om langer op school te blijven. Achterin knikken hun ouders aan lange houten tafels; ze hadden wel verwacht dat hun kinderen voor minder huiswerk zouden kiezen.

De basisscholieren zijn op de open dag van een nieuwe middelbare school, de Isaac Beeckman Academie in het Zeeuwse Kapelle. Die school, woensdag geopend door D66’er Alexander Pechtold, gaat in september van start met maximaal tachtig havo- en vwo-leerlingen.

Initiatiefnemer Misha van Denderen (43) vertelt dat er op de nieuwe school inderdaad geen huiswerk is. In ruil blijven de kinderen wel tot half vijf op school.

De afwezigheid van huiswerk is niet het enige nieuwe aan de school. Van Denderen schetst zijn toehoorders een droombeeld van kleine klassen (’Niet meer dan zestien kinderen per klas’), verre reizen (’Twee weken naar Londen of Parijs om daar de taal te leren’) en laptops voor ieder kind.

Het lijken de ingrediënten van een dure privéschool. Maar dat is het juist niet, benadrukt Van Denderen. „Door die privéscholen krijg je uiteindelijk een Amerikaans systeem, waarin mensen met veel geld goed onderwijs kunnen kopen. Wij willen laten zien dat je kleine klassen ook met minder geld kunt maken. De ouderbijdrage is 250 euro per jaar.”

Op aandringen van ouders en leraren zijn er meer middelbare scholen bezig met het verkleinen van klassen, zegt de VO-raad, de organisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Waarom zou het Van Denderens Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) dan wel lukken? Kleinschaligheid, is het antwoord. Van Denderen: „Met de fusies in de jaren negentig zijn er grote besturen gekomen. Dat levert wel voordelen op, maar ook dure managers. Die hebben wij niet.” Daarom begint de school met niet meer dan tachtig leerlingen.

Maar ook op andere manieren bespaart de school geld en tijd. Toetsen zijn er weinig; alle opdrachten die de leerlingen op hun laptop maken, komen direct in de computer, zodat leraren (en ouders) constant kunnen kijken hoe de leerling ervoor staat. „Elke opdracht is zo een mini-toetsje. Je hoeft dus niet telkens toetsen te maken. En dat scheelt pakken nakijkwerk.”

Verder: staatsexamens in plaats van de traditionele school- en eindexamens. „Een docent die honderd euro per uur kost laten surveilleren? Die zetten wij voor de klas.” Lange rapportvergaderingen? „We geven in de eerste jaren minder vakken. Dus minder vergaderingen.”

Al deze maatregelen moeten de school 20 procent meer onderwijstijd opleveren, zegt Van Denderen. Maar het onderwijs zelf verschilt eigenlijk niet van andere scholen, verzekert hij een bezorgde ouder. „We gebruiken gewone schoolboeken; je kunt gerust verhuizen en naar een andere school gaan. We organiseren de dingen eromheen alleen wat anders.”

De Amsterdamse Stichting voor Persoonlijk Onderwijs is in Kapelle neergestreken, omdat daar nog geen middelbare school was. De Kapellenaren zijn dan ook blij met het initiatief. Maar het nieuwe concept trekt ook belangstellenden van verder weg. Mitchel Claessens (11) woont in ’s-Heerenhoek, 18 kilometer verderop. „Te ver om te fietsen”, vindt ook zijn moeder Anne-Marie. „Dus wordt het een buskaart. Want het spreekt me erg aan, vooral dat er geen huiswerk is, en natuurlijk de kleine klassen.”

De SvPO heeft grootse plannen. Behalve de school in Kapelle worden er de komende jaren nog vier van deze scholen opgericht, verspreid door het hele land. Of de nieuwe scholen een succes worden, valt nog niet te zeggen. Maar Claessens is er bij voorbaat van overtuigd.

Nu moet Mitchel er alleen nog wel op terechtkomen. „Want ik denk dat er zich wel meer dan tachtig leerlingen aanmelden. Misschien moeten we dan loten.” Mitchel hoopt dat het lukt, want hij ziet nog een voordeel aan zijn toekomstige school: „Je wordt op zo’n nieuwe school als brugklasser niet gepest. Je bent meteen de oudste.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden